KRITISERES: Journalist Martin Krasnik (t.v.) i DR1 kritiseres i Danmark for sitt Skype-intervju med den norske legen Mads Gilbert om krigen i Gaza. Foto: Skjermdump fra DR1

Dansk journalist kritiseres etter Gilbert-intervju

Martin Krasnik i DR1 høster kraftig kritikk for sine kritiske spørsmål til Mads Gilbert der han nekter for at Hamas er en terrororganisasjon. I Danmark er det startet en underskriftsaksjon mot den profilerte journalisten som har jødiske røtter.

Det stormer rundt «Deadline-vert»Martin Krasnik i den danske nyhetssendingen på DR1 der han griller den norske legen Mads Gilbert for sitt kontroversielle syn på den pågående Gaza-krigen.

*Se hele TV-intervjuet med Mads Gilbert på DR1 ved å klikke her *

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Danmark er det startet en underskriftsaksjon mot den profilerte journalisten som har jødiske røtter.

– De tror kanskje at jeg mener det motsatte av det Gilbert står for, men det gjør jeg ikke nødvendigvis. Min oppgave er å stille kritiske spørsmål, og når jeg sitter overfor en person som sier Hamas ikke er en terrororganisasjon, er det min plikt å utfordre han om det, sier Krasnik til Dansk Radios nettsider.

Les også:Myter og fakta om Gaza

Tidligere under Gazakrigenintervjuet Krasnik den israelske ambassadøren i Danmark, som fikk vel så kritiske og krasse spørsmål som den israelske krigføringen.

Les også:Etterlyser kristne tårer for Gaza

Renvasker Hamas

I det intense intervjuet med den internasjonalt kjente norske legen som nylig kom tilbake fra Gaza, får Krasnik et kontant nei på spørsmålet om Gilbert oppfatter Hamas som en terrororganisasjon.

– AltsåHamas som står bak tallrike bombeangrep på israelske sivile, på restauranter, i busser ved busstasjoner – det oppfatter du ikke som en terrororganisasjon?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Like lite som jeg oppfatter PLO som en terrororganisasjon, etter USA og Israels definisjon, så er palestinernes organisasjoner, uansett hva de gjør, definert som terrororganisasjoner.

– Jeg oppfatter staten Israel som en terrorstat som driver statsterrorisme mot det palestinske folk. Enhver organisasjon som driver terror mot sivile, skal fordømmes. Men i dag brukes begrepet terrororganisasjon som politisk virkemiddel for å forhindre folk fra å delta i en politisk prosess, svarerMads Gilbert.

Les også:Israel, 
et ikke-tema

«Bryter folkeretten»

Gang på gang i intervjuet snakker Gilbert om de mange tusen drepte og sårede palestinerne, og flere ganger viser han til at nærmere 300 av de drepte er barn. Gilbert snakker om Israels nådeløse bombing som han hevder har rammet 14 sykehus og en rekke FN-skoler, og sier dette er en krigføring som er i strid med folkeretten og internasjonale lover.

Når Martin Krasnik viser til at en rekke store internasjonale aviser og nyhetsbyråer har dokumentert at Hamas bruker sykehus og skoler iGaza som kommandosentra og våpenlagre, benekter Gilbert dette kategorisk.

Ikke misbrukt av Hamas

– Det har ikke jeg sett. Min oppgave er å behandle pasienter enten de er palestinerne eller israelere. Hvordan palestinerne fører sin frigjøringskamp, må palestinere bestemme selv. Jeg støtter ikke Hamas eller noen politiske fraksjoner. Jeg støtter alminnelige palestinernes rett til å gjøre motstand mot okkupasjonen, sier Gilbert.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De hevder du er blitt misbrukt av en terrororganisasjon?

– Når ble dette sannhetskilder uten bevis? Denne påstanden ble framsatt i 2009, i 2012 og på nytt nå. Jeg har gått fritt omkring og gjort det jeg ville og tatt de bildene jeg ønsket. Så langt jeg har sett, har jeg ikke sett at Shifa-sykehuset der jeg arbeidet er et kommandosenter for Hamas.

«Folkemord»

DR1-journalisten viser til Gilberts uttalelse til Middle East Monitor om at Israel er i gang med et folkemord.

– Jeg mener de systematisk utrydder den palestinske befolkning med denne massive våpenbruken, svarer Gilbert.

– Er ikke et folkemord et bevist forsøk på å utrydde en hel befolkning?

– Jeg oppfatter situasjonen i Gaza som systematiske forsøk på å nekte palestinerne rett til å behandle sine syke og skadde...

– Det er jo ikke et folkemord?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er så systematisk at jeg mener det grenser til et folkemord, og det er jeg ikke alene om å mene.

– Nei, det mener Hamas også.

– Det er det mange internasjonale folkerettseksperter som mener, sier Gilbert.

– Nei, det er det ikke, svarer Krasnik.