PRIORITERER ASYLSØKERE: Finansminister Siv Jensen (Frp) (t.v.) og statsminister Erna Solberg (H) la i går fram sitt forslag til endringer i statsbudsjettet 2016.

Tar fra bistand til asyl

KrF varsler harde kamper mot å ta 4,2 milliarder bistandskroner og bruke på 33.000 asylsøkere til Norge.

Regjeringen varsler en «streng, men rettferdig» asylpolitikk for å møte den store flyktningstrømmen de kommende årene. Neste år anslår regjeringen at 33.000 asylsøkere vil komme over grensen. Det vil koste 9,5 milliarder kroner mer enn regjeringen la opp til i forslaget til statsbudsjett som ble lagt fram tidlig i oktober.

LES: Flyktninger tvinger staten til skatterevers

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er nødvendig å gjennomgå regler og rutiner som kan redusere kostnader per asylsøker og strømmen av nye søkere, sa finansminister Siv Jensen (Frp) da hun sammen med statsminister Erna Solberg (H) la fram regjeringens tillegg til neste års statsbudsjett i går.

Bistandssjokk

4,2 milliarder skal hentes fra bistandsbudsjettet. Bistandsorganisasjonene er i harnisk.

– Det er sjokkerende å se at regjeringen kutter støtten til de ideelle organisasjoners langsiktige bistandsarbeid med to tredeler, sier Elizabeth Laura Walmann, assisterende generalsekretær i Digni.

– Regjeringens troverdighet på fattigdomsbekjempelse er død og begravet, sier generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp.

KrFU krever at moderpartiet ikke går med på regjeringens endringer på bistandsbudsjettet, og KrF-leder Knut Arild Hareide varsler «meget krevende» budsjettforhandlinger neste uke.

Uenig om bistand

– Er det moralsk riktig å ta fra langsiktig bistand til verdens fattige, for å bruke dem hjemme, Solberg?

– Vi tar ikke fra bistandsbudsjettet, vi omdisponerer til bistand til flyktninger som er i Norge, framfor andre områder. Dette er bistand på linje med alt annet, sier statsministeren.

Hun peker på at bistandsbudsjettet økes med 1,2 milliarder til 34,8 milliarder kroner, noe som skal være rekordhøyt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Siv Jensen understreker at det er innenfor regelverket å regne utgifter til mennesker på flukt inn på bistandsbudsjettet det første året de er i Norge.

KrFU er ikke med på de notene.

– Regelverket åpner for at bruk av asylutgifter det første året i Norge kan føres på bistandsbudsjettet, men til og med styreleder i OECDs utviklingskomité, Eirik Solheim, advarer mot å svekke bistanden til fattige land på denne måten, sier Lindtveit.

– KrF er ikke enig i det. Hvordan skal dere bli enige med KrF om budsjettet, Solberg?

– Det skal vi forhandle om på Stortinget. Jeg forstår at det ikke er deres prioritet. Men det blir jo en utfordring hvordan vi ellers skal finne de fire milliardene.

Flyktningprisen

Regjeringen venter at mellom 30.000 og 50.000 asylsøkere vil komme til Norge i løpet av 2016. Beregninger viser at antallet trolig blir 33.000 personer . De neste seks årene vil asylstrømmen koste staten inntil 85 milliarder kroner . I 2016 vil den koste 9,5 milliarder kroner.

To av tre nordmenn er bekymret for at flyktningstrømmen vil gå ut over velferdsordningene, ifølge en meningsmåling Sentio har gjort for avisa Nationen.

Les også
Regjeringen øker bistandsbudsjettet, men gir til asylsøkerne
Les også
Flyktninger tvinger regjeringen til skatterevers
Les også
Tar fra bistand til asylFlyktningprisen