FORSVARERE: De to israelske ungdommene er i Norge for å snakke om hjemlandet sitt til ungdom på skoler og i Miff-arrangement. Men de fikk også en liten tur på Stortinget. Fra venstre Kjetil Hansen i Miff Oslo, Conrad Myrland leder av Miff, Efrat Shenkor, Ido Cohen og Kristian Norheim i Frp.

Taler Israels sak på ungdommers vis

Ido og Efrat forteller norske ungdommer om en virkelighet som er ganske annerledes den de kjenner til. Det er forskjell på Sderot og Drammen.

– Jeg kunne ha valgt hatet, men det er viktig for meg å tro på freden, sier Ido Cohen om sin opplevelse da han var 14 år gammel og skulle ta bussen til skolen sin i Haifa.

LES: Disse elevene har Israel på timeplanen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han er en av fire israelske ungdommer som i disse dager er på rundreise i Norge. De er tilknyttet organisasjonen Stand With Us og er invitert til landet av Med Israel for fred (Miff). De reiser rundt på skoler og forteller om sitt liv som unge mennesker i Israel.

Og deres personlige historier er sterke. Ido kom, akkurat den dagen, for seint til bussen som han vanligvis tok.

– Bussrute 37 i Haifa var den jeg hver morgen brukte. Og akkurat den dagen jeg kom for seint, var det en selvmordsbomber på bussen. Bomben gikk av, 17 mennesker døde, forteller han til Dagen.

– Det er viktig for meg å tro på fred, gjentar han.

Ikke politisk

Organisasjonen Stand With Us ble startet under den andre intifadaen i 2001 -2003. Det var kvinner i USA som hadde sett seg lei på hvordan Israel ble portrettert i media, og de ønsket å dra i gang en motvekt, basert på unge menneskers stemmer. De retter seg mot utdannelsesinstitusjoner og er ikke-politiske. Men det blir ofte snakk om politikk allikevel.

– Særlig har det vært mange spørsmål om valget, som nettopp er avsluttet i Israel, sier Ido.

– Men vi hadde gjennomført disse turene uansett hvem som hadde vunnet valget. Vi forstår at Israel får mye oppmerksomhet, men vi ønsker å dele våre egne historier. Fortelle om hvordan det er å leve som unge mennesker i Israel i dag.

Trippel-minoritet

Makkeren hans, Efrat Shenkor, nikker. Hun studerer jus ved universitetet i Tel Aviv, men har mye av oppveksten i grensebyen Sderot.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg er født i Israel, mine foreldre er fra Etiopia. Jeg er svart, kvinne og jødisk, så jeg er trippelminoritet, ler hun.

– Derfor opplever jeg det som en stor seier og et godt symbol på Israel at jeg i dag kan studere juss.

Tilværelsen i Sderot er preget av nærheten til Gaza.

– Jeg har 15 sekunder på meg til å komme meg i bomberommet. Dette opplever jeg at norske ungdommer blir grepet av.

Ido er født i Haifa, en by som er kjent for bedre koeksistens mellom de forskjellige befolkningsgruppene. I dag studerer han politikk ved universitetet i Jerusalem.

– Haifa er samkvemmets by. Da jeg vokste opp forstod jeg ikke hvordan Israel ble sett på fra utlandet, hvordan landet ble portrettert. Nå vet jeg hva landet mitt står for. Vi vil leve i fred, vi vil ha det godt.

Norske reaksjoner

Dagen møter de to på Stortinget, hvor de har møtt stortingsrepresentant for Frp, Kristian Norheim. Men det er skolebesøk som er deres første prioritet.

– Hvordan reagerer norske ungdommer på historiene dere forteller?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg skjønte fort at de ikke visste så mye om Israel. Men de er veldig interessert i våre liv, hvordan hverdagen er i Israel, sier Efrat.

– Jeg opplever at de norske elevene var oppegående. De viste stor forståelse for Israels situasjon, når vi brukte kartet og pekte på hvilke land som er våre naboer. De spør om dagliglivet vårt og om hvorfor vi ofte feirer når det er så mye fælt rundt oss, sier Ido.

Internasjonalt

Det er ikke første gang de to er ute og taler Israels sak for ungdommer rundt omkring i verden. De har begge nylig vært i Sør-Afrika, hvor motstanden og følelsene mot Israel er sterkere enn i mange andre land.

– Boikott-bevegelsen er mye sterkere der enn andre steder. Jeg opplevde at det ble vaiet med flagg fra Hamas og Hizbollah når vi ankom universitetene. Vinklingen på vårt besøk i Sør-Afrika ble gjort veldig politisk og religiøst, sier Ido.

Han opplevde også at usannhetene satt mye hardere. En konfronterte ham med at en svart politiker var blitt kastet ut av Knesset, fordi hun var svart.

– Men denne politikeren var ikke svart. Takket være nett på telefonen min kunne jeg vise et bilde av henne.

Søndag reiser de fire ungdommene hjem til Israel, etter å ha besøkt skoler og Miff-arrangement rundt omkring i landet.

Les også
Forsvarsministeren lover å gjøre Forsvaret jentevennlig
Les også
Ytringsfrihet, Israel og valgvinnereStormønstring
Les også
Nå forventer KrF støtte til ny plan mot jødehatForslag til tiltak
Les også
KrF spør om jøder og muslimer skal få fri på sine helligdagerHelligdag
Les også
Har Israel på timeplanenIsrael-uken