Takker for Guds nåde

Mike Pence er Donald Trumps makker - og rake motsetning. For noen kristne har det vært avgjørende.

«Han er alt detDonald J. Trump ikke kunne være»,konstaterer New York Times.

Som visepresident blirMike Pence (57) Donald Trumps høyre hånd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Mike Pence er salt til Donald Trumps pepper»,skrev spaltisten Cal Thomas i det kristne World Magazine i sommer.

Ikke bare er han i motsetning til Trump en yrkespolitiker med konservativt rulleblad som både har hatt sete i Kongressen og vært guvernør. Han er også en «helt for konservative som beundrer hans sterke kristne tro og motstand mot landets raske sosiale liberalisering. En disiplinert budbringer som ikke lar meningene sine komme som utbrudd på Twitter», skriver New York Times.

Les også:Evangelisk rekordoppslutning

Guds nåde

Etter at valgseieren var klar, var det Pence somintroduserte Trump for et jublende publikum på valgvaken.

– Jeg kommer til denne stunden med stor takknemlighet til Gud for hans ufattelige nåde, sa Pence, omgitt av familien sin, som han også takket.

Trump nevnte derimot ikke Gud i talen sin. MotstanderenHillary Clinton og hennes visepresidentkandidatTim Kaine refererte begge tilBibelen i sine hilsener etter at nederlaget var et faktum.

Passasjene handlet imidlertid om å få lønn for sitt strev og ikke eksplisitt om Gud.

* Les flere nyheter etter presidentvalget i USA

Artikkelen fortsetter under annonsen.

SE VIDEO: Pence introduserer Trump for et jublende publikum på valgvaken:

 

Evangelisk katolikk

Gjennom tre tiår harMike Pence vært gift med samme kvinne, mens Trump er gift for tredje gang. Tradisjonellefamilieverdier - deriblant motstand motabort - er noe av det Pence har flagget høyt.

Donald Trumps abortmotstand er av langt nyere dato. Så sent som i 1999 uttalte Trump at han var «veldig pro-choice».

Rett før valgetpubliserte Pence en videohilsen som var myntet på evangeliske kirker. Der fortalte han om sin personlige tro og omvendelseserfaring som student.

– Den natten ble hjertet mitt knust av takknemlighet da jeg innså at det som skjedde på korset også skjedde for meg, forteller Pence.

Han fikk en katolsk oppdragelse. Nå kaller han seg en «gjenfødt, evangelisk katolikk».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Alt jeg vet i dag, er at jeg trenger ham mer enn noen gang. Det er sentrum i mitt liv og i min families liv, sier Pence og troen på Jesus som sin frelser.

LES:Jubler for Trump som president

Bøyer kne

I en turbulent tid mener han det som aldri før er behov for at mennesker som verdsetter tro, frihet og den amerikanske grunnloven, engasjerer seg politisk.

I begrunnelsen for å gå i kompaniskap med Donald Trump, trekker Pence særlig fram at han mener Trump vil respektere grunnloven og «de ufødtes rettigheter».

I taler mot slutten av valgkampen har han oppfordret dem i publikum som det er naturlig for, til å bøye kne og be for landet. Blant annet gjorde han dette da Dagen hørte ham tale til verdikonservative kristne aktivister under Values Voter Summit i Washington D. C.

LES:Trumps kristne alibi

– Mike Pence er visepresidenten. Det forandrer alt totalt. Vi har faktisk noen som er på dekk som helt klart er en av oss, som vi er veldig fortrolige med, og en vi kan samarbeide med, sa Tony Perkins, som leder den verdikonservative lobbyorganisasjonen Family Research Council,til Time Magazine før valget.

 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

 

Store forventninger

81 prosent av hvite evangeliske kristne som brukte stemmeretten, støttet på Donald Trump, som Dagen fortalte i går. Totalt utgjorde evangeliske en firedel av velgerskaren, ifølge Religion News Service.

Nå er spørsmålet hva evangeliske kristne faktisk kan vente seg fra Trump som president.

– Når det gjelder hans svært sterke uttalelser som liv, støtte for Israel, atomavtalen med Iran, religionsfriheten og dommere, forventer vi fullt ut at han vil holde sine løfter til det amerikanske folk, sier Ralph Reed i Faith and Freedom Coalition.

President Samuel Rodriguez i National Hispanic Christian Leadership Conference understreker at den evangeliske kristenheten i USA ikke slavisk har stilt seg bak alt Trump har sagt og gjort. Men han sier at evangeliske kristne har en «ubegrenset forventning» om at presidenten vil la ord bli handling i saker som er viktige for dem.

LES:Tok en trippel Trump

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En trøster

Mennesker i kretsen rundt Trump presset på for at han skulle velge Pence som kompanjong. Det valget var Trump ikke alltid sikker på,ifølge New York Times. Nå gjenstår det å se hvor stor innflytelse Pence vil få når Trump blir president. Den amerikanske storavisen tror han kan bli «skikkelsen i administrasjonen som gir en viss trøst i det som sikkert blir en høyst usikker og kaotisk tid».

* Les flere nyheter etter presidentvalget i USA