Rekordstor evangelisk oppslutning

Fire av fem hvite evangeliske kristne stemte på Donald Trump.

* Les flere nyheter om presidentvalget i USA

Den republikanske kandidaten fikk ifølge valgdagsmålinger 81 prosent av stemmene til evangeliske kristne. Det melderstatistikknettstedet fivethirtyeight.com. Oppslutningen overgår selv denGeorge W. Bush oppnådde i den samme velgergruppen i 2004,på 79 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sterke reaksjoner

Det får noen til å juble, andre til å gråte.

«Hvis dette er evangelisk kristendom, er jeg ute», erklærte historieprofessor John Fea ved Messiah College i Pennsylvaniapå Twitter.

– Donald Trumps triumf kan være «det siste hurra» for hvite mannlige evangeliske kristne i Amerika, eller det kan bety at innflytelsen deres igjen er økende. Vi må vente og se, sierTony Campolo, tidligere åndelig rådgiver tilBill Clinton, til nettstedetchristiantoday.com.

Ingen interesse

Hillary Clinton fikk bare 16 prosent av hvite evangeliske kristnes stemmer. Til sammenlikning fikkBarack Obama 20 prosent i den samme gruppen i 2012.

Totalt utgjør evangeliske kristne rundt en firedel av befolkningen i USA,ifølge Pew Research Center. Ikke-hvite evangeliske kristne utgjør to av fem evangeliske kristne, men de er ikke en egen kategori i de fleste nasjonale meningsmålinger.

En måling gjort avLifeWay Research i forkant av valget viste imidlertid at evangeliske kristne med afroamerikansk, hispanic eller asiastisk bakgrunn foretrakk Clinton med 62 prosent, mens 15 prosent støttet Trump. Men Clinton gjorde det dårligere blant både afroamerikanere og hispanics enn Barack Obama gjorde.

«Faktum er at i denne valgkampen er det bare den ene av kandidatene til de to store partiene som en gang har gitt inntrykk av å bry seg om hvite evangeliske kristne», skrev Obamas tidligere trosrådgiver Michael Wearpå Twitter.

 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.

En bedre vei

«Evangeliske kristne flest har valgt Trump til tross for at mange ledere tydelig har advart dem mot å gjøre det», konstaterer professorEd Stetzer ved Wheaton Collegepå Twitter.

I enkommentarartikkel i Christianity Today skriver Stetzer at disse evangeliske kristne, i likhet med mange amerikanere, var sinte nok til å stemme på en forbløffende upopulær kandidat som lovet forandring.

Selv har Stetzer vært kritisk tilTrump, men han advarer likevel mot å si at mennesker har stemt på ham fordi de hater kvinner og minoriteter.

Når den liberale avisenHuffington Post nå tar til orde for at Trump må få starte med blanke ark, mener Stetzer at kristne må gjøre det samme.

«Evangeliske kristne valgte Trump. Nå må de vise ham en bedre vei», skriver han.

Ingen pave

Skribenten Cal Thomas er en av dem som snudde i synet på Trump i løpet av valgkampen, selv om han ikke legger skjul på at han ikke er «uvitende om hans mange mangler». Thomas mener det sto så store saker på spill - for blant annet ufødt liv, eldre,Grunnloven, økonomien, familiepolitikk, militæret og helsepolitikk - at han ikke kunne la være å støtte Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Evangeliske kristne har ingen pave. Og noen ganger gjør de opprør mot mennesker som tror de er den paven»,skriver Ed Stetzer.

Men også blant de som har en pave, gjorde Trump store framskritt sammenliknet med det partifellenMitt Romney oppnådde for fire år siden. 52 prosent av katolikkene stemte på Trump, mens 45 prosent stemte på Clinton. Barack Obama fikk et flertall av de katolske stemmene i begge sine presidentvalg.

Vatikanet gratulerer

Utenriksministeren iVatikanet, kardinalPietro Parolin,gratulerer Trump og sier at det katolske lederskpaet ber om «at Gud opplyser ham og støtter ham i tjenesten for landet sitt selvsagt, men også for tjenesten for det gode og fred i verden».

Parolin legger til at han håper Trump vil modifisere den tøffe linjen han har lagt for dagen i innvandringspolitikken i valgkampen. Men han påpekte at «etter hva jeg har hørt, har Trump allerede uttrykt seg på en leders vis».

Trofaste støttespiller

Jerry Falwell Jr. har vært en av de trofaste Trump-støttespillerne fra starten. Han er president forLiberty University. Det ble startet av faren, som hadde samme navn og var en av arkitektene bak det kristne høyre som vokste fram på slutten av 1970-tallet.

– Evangeliske kristne tror at alle mennesker er syndere. Vi har alle gjort noe galt, vi trenger alle tilgivelse. Den Donald Trump jeg kjenner, har et stort hjerte. Han elsker mennesker, han elsker landet sitt. Det store flertallet av evangeliske kristne støttet Trump før de evangeliske lederne gjorde det,sier Falwell.

Guds autoritet

Franklin Graham, som er sønn av verdensevangelistenBilly Graham som fylte 98 år på valgdagen, har det siste året reist rundt i samtlige delstater i USA og holdt bønnesamlinger. Selv om Graham junior har vært tydelig på at han ikke anbefaler noen bestemt kandidat, har han med sine klare prioriteringer av vern om ufødt liv og utpeking av konservative dommere til Høyesterett i praksis stilt seg bak Trump.

I går gratulerte han Donald Trump ogMike Pencepå sin Facebook-side og tok til orde for samarbeid i en splittet befolkning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Nasjonen vår har så mange problemer som må fikses. Enda viktigere er de åndelige behovene til landet vårt. Enten vi er rike eller fattige, uten Jesus Kristus er vi i den mest desperate nød, de fattigste av de fattige. Vi kan ikke ingnorere hans hånd eller hans suverene autoritet», skriver Graham.

* Les flere nyheter om presidentvalget i USA