- Ta tid med hvert enkelt barn

En prest, en familieveileder, en lærer og en helsesøster gir deg rådene du trenger ved inngangen til et nytt år.

Runar Liodden, kapellan i Modum menighet, sitter og jobber med søndagens preken når Dagen ringer. Den skal handle om fokus og forventninger i møte med et nytt år.

- Hva er ditt råd til foreldre?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- En ting som jeg fanger opp mer og mer, er utfordringen til å gjøre noe praktisk sammen og gi barna en erfaring av at familien er et fellesskap. Gå turer og sett av tid til å spille sammen. Jeg ser det i min egen familie at når alle sitter med sine nettbrett, pc og lignende, så blir det lett til at vi sitter i hver vår lille verden. Vi har det fint, men vi er ikke sammen.

Tid med hver enkelt

Hjemme hos familien Liodden har de gjort det til en vane å ta tid med hvert enkelt barn en gang i uken. Da får de sette ord på hvordan uken har vært, og snakke om det som skal skje. I samtalen tar de opp frustrasjoner i forhold til foreldre, søsken osv, og avslutter samtalen med å be en bønn og synge velsignelsen.

- Det tar kanskje 15-20 minutter per barn, men det er en mye bedre måte å bruke tid på enn å se en times nyhetssending. Jeg ser det er godt for barna, og i løpet av samtalen får vi også fortalt dem hvor glad vi er i dem, forteller han.

Mye å reparere

Eivind Bye arbeider som veileder ved Sandsli familiesenter. I møte med par som oppsøker hjelp, slår det ham at det er mye å reparere. Hans oppfordring til foreldre er derfor å forebygge, for å få et godt samliv og en god familie.

- Fra et kristent perspektiv er relasjonen til Gud viktigst. Ektefellen kommer som en god nummer to. Et godt nyttårsforsett kan derfor være å sette av partid hver uke. Det er ikke tiden for å løse problemer, men for å gjøre noe kjekt sammen.

Han råder foreldre til å kommunisere, og snakke sammen om hva som skal skje den kommende uken, om gjøremål og om hva man vil som familie.

- Når man bruker tid og planlegger uken, er man «på samme planet». Å lytte til hverandres behov og ønsker bidrar også til at det blir færre misforståelser og skuffelser.

Jevnlige familieråd

Bye oppfordrer familier til å jevnlige familieråd der alle får komme til orde og snakke om hvordan man har det sammen, og hva man ønsker. Å planlegge felles aktiviteter jevnlig er også en utrolig viktig investering, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Ta tid med hvert enkelt barn og fortell dem at du er stolt av dem, uavhengig av hva de presterer og gjør.

Som familieveileder og gift i 37 år oppfordrer han også par til å lese samlivsbøker sammen og holde seg oppdatert på kunnskap om det å leve sammen.

- Gå gjerne på samlivskurs! Ikke fordi du har problem, men for å styrke forholdet. Å forebygge og være i forkant av problemene er en ekstremt verdifull investering, understreker han.

Det vi bruker tid på

Helsesøster Irene Ludvigsen ber foreldre vise at de bryr seg om barna; å se den enkelte og bruke tid med dem.

- Det som er viktigst for oss, bruker vi mest tid på. Det oppfatter barna, og hvis du spør dem, vil mange svare at jobb og bil er viktigst for pappa, mens huset er det viktigste for mamma.

- En annen ting som er viktig er å gi barna våre identitet. Vår jobb som foreldre er å fortelle dem hvem de er, for de vet det ikke selv. Å rose, anerkjenne og gi dem mål og mening er noe av vårt ansvar som foreldre.

Ludvigsen oppfordrer videre foreldre til å kjefte mindre, og heller prøve å snakke rolig og hyggelig - også når man er sint.

- Sannheten er at det er like ubehagelig for barn å bli kjeftet på, som det er for oss voksne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun råder videre foreldre til å velge sine kamper med omhu, og bruke kjeftekvoten på nyttige ting.

Hun sier videre at foreldre skal være «fast som en mur», men at de samtidig skal være forutsigbare, hyggelige og gode.

- Men vi kan ikke bli for veike heller, for barnet roper etter grenser. De trenger hjelp til å få øvd opp selvkontroll, det gjør vi ved positive grenser.

Se de andres barn

Ann-Si Palmér, lærer ved Garnes barneskole i Arna, ser i skolehverdagen fruktene av at foreldre og barn bruker tid sammen, også om skolearbeidet.

- Barna blir gladere da, konstaterer hun.

At foreldre som snakker vel om skolen og skolearbeidet, er også viktig, for da kommer barna gladere på skolen, tror læreren.

- Jeg vil også gjerne oppfordre foreldre til å se ikke bare sine egne barn, men også andres barn. Ha gjerne en stol ledig ved middagsbordet, og husk at det kanskje finnes noen som trenger skyss.

Hun viser til en historie hun har blitt fortalt. Et barn fikk sitte på med en familie til en fritidsaktivitet og utbrøt: «Dette er første gang jeg har sittet på med en annen bil».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Som ekspert på mobbeproblematikk reiser hun rundt på skoler og underviser om emnet. Erfaring viser at der foreldrene kjenner hverandre og snakker sammen, skjer det mindre mobbing.

- Det sosiale fellesskapet med de voksne på skolen er enormt viktig. Det må man huske på når man inviteres til spillkvelder og til å ta ansvar for et arrrangement. Hovedmålet med alle disse aktivitetene er at foreldrene skal bli bedre kjent med hverandre, sier hun. Dagen

Les også
Når spillingen tar overhåndSymptomer på misbruk– Ta foreldrerollen på alvor