Syria advarer omverdenen mot å sende nødhjelp uten myndighetenes velsignelse. Foto: Reuters / NTB scanpix

Syria advarer mot uautorisert nødhjelp

Syria advarer omverdenen mot å sende inn nødhjelp uten myndighetenes tillatelse og sier at dette vil bli sett på som «et angrep» mot landet.

Advarselen blir framsatt i et brev fra Syrias FN-delegasjon, som understreker at alle humanitære hjelpesendinger må koordineres med myndighetene i Damaskus.

– Å importere nødhjelp i samarbeid med terroristorganisasjoner og uten først å konsultere den syriske stat, vil bli sett på som et angrep mot den syriske stat, heter det i brevet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Desperat behov

Over 3,5 millioner syrere er nå i desperat behov av nødhjelp utenfra, uten at de har tilgang til dette. Blant dem er 241.000 mennesker som bor i beleirede områder, viser tall fra FN.

Syria motsetter seg hjelpesendinger inn i områder som kontrolleres av opprørere, først og fremst nord i landet.

Sikkerhetsrådets medlemmer har i flere uker diskutert et utkast til resolusjon som skal sikre syriske krigsofre hjelp utenfra.

Vil ha observatører

Russland hevdet tidligere i uka at regimet i Damaskus har gått med på å åpne fire grenseoverganger for nødhjelp, mot at hjelpesendingene blir overvåket av internasjonale observatører.

– Det er en ganske oppfinnsom tilnærming, så vi håper at det vil fungere og vi håper at det vil gjøre det lettere for humanitære hjelpeorganisasjoner å arbeide i Syria, sa Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin.

Skepsis

Vestlige land har imidlertid ikke sluttet opp om planen, som ifølge Australias FN-ambassadør Gary Quinland «ikke er god nok».

– Vi må forsikre oss om at den vil fungere på bakken og at den gir større tilgang til nødhjelp, noe vi ikke er overbevist om at den vil gjøre, sier han. (©NTB)

Les også
Norge har fylt Syria-kvoten på 1.000 flyktninger
Les også
Rekordmange flyktninger i verdenFAKTA om flyktninger i verden 2014
Les også
Ap ber KrF og Venstre følge egen flyktningpolitikk