Plakater som oppfordrer folk til å stemme henholdsvis ja og nei til automatisk utvisning av utenlandske statsborgere som begår kriminalitet, er hengt opp på jernbanestasjonen i Zürich. Foto: Reuters / NTB scanpix

Sveitsisk nei til å utvise småkriminelle

Sveitsiske velgere stemte nei til forslaget om at småkriminelle utenlandske statsborgere kan utvises fra landet uten hensyn til hvilken livssituasjon de er i.

Foreløpige resultater etter søndagens folkeavstemning viser at 57 prosent stemte mot forslaget. Selv før resultatene fra alle landets kantoner var klare, ble det klart at et flertall av kantonene hadde stemt ned forslaget, som var fremmet av det høyrepopulistiske Folkepartiet (SVP).

LES: Sveits stemmer over forslag om utvisning av utlendinger

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forslaget gikk ut på at utenlandske statsborgere, også de som er født i Sveits, skulle utvises automatisk etter mindre lovbrudd såfremt de begås mer enn én gang i løpet av en tiårsperiode.

Både falsk forklaring, utskjelling av politiet, smånasking, besittelse av narkotika, slåssing og fartsoverskridelser burde ifølge SVP kvalifisere til utvisning.

Født i Sveits

Forslaget ville ha rammet spesielt andre- og tredjegenerasjons innvandrere som ikke har sveitsisk statsborgerskap, og som ville ha risikert å bli tvunget til sine foreldres eller besteforeldres hjemland uten at de har verken språkkunnskaper eller nettverk til å kunne klare seg.

Utfallet av søndagens folkeavstemning var på forhånd helt åpent. Den siste meningsmålingen viste at motstanderne av forslaget hadde tatt ledelsen de siste ukene, men bare med 3 prosentpoeng. Over 50.000 personer, deriblant hundrevis av kjendiser, hadde signert et opprop der de tok avstand fra forslaget.

Grov kriminalitet

I en folkeavstemning i 2010 ble det flertall for at utenlandske statsborgere som er dømt for alvorlige lovbrudd som drap, ran, voldtekt, narkotikasmugling og misbruk av sosialstøtte, skal utvises automatisk.

SVP mener imidlertid at regjeringen utvannet den nye loven da den i fjor vedtok flere endringer i straffeloven, blant annet ved å åpne for at dommere i enkelte tilfeller kan beslutte at en person likevel ikke skal utvises.

Engasjér deg!

TIPS OSS om saker / temaer du vil at vi i Dagen skal skrive om: Engasjér deg!

*** Prøv Dagen i 1 måned for bare 1 krone.

Følg gjerne Dagen på Facebook

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

UKENTLIG NYHETSBREV: Få noen av de viktigste nyhetssakene og debattene rett i epostkassen. Meld deg på her!


Få nyhetsbrev fra Vebjørn Selbekk:
« Hver dag sender jeg deg noen utvalgte saker og debatter som jeg mener at du bør lese! Klikk her for å melde deg på det daglige nyhetsbrevet»

Dagen er Norges eldste kristne dagsavis. På papir siden 1919. Vi gir ut avis seks dager i uken og har abonnenter over hele landet. Vi har også en eavis som kan leses hvor som helst - og når som helst.

DEBATT: dagensdebatt.no kan du selv skrive egne innlegg og publisere dem direkte på nett. Og kanskje bruker vi også innlegget ditt i avisen Dagen.

Dette skjer i Kristen-Norge: Stevneguiden.no er Kristen-Norges gratis møte-og stevneoversikt (det er også gratis å annonsere!)

ISRAEL: Få med deg nyheter fra Israel og hør podcast fra Israel-korrespondenten

ANDAKT: Følg gjerne vår andakts- og inspirasjonsside

MENIGHET: Les vår faste spalte Menighetsdoktoren

HUMOR og skråblikk finner du i Krykkjebakkposten.

TWITTER: Dagen og DagensDebatt

Les også
– Hver åttende migrant i Tyskland ikke gjort rede forEngasjér deg!
Les også
Setter sin lit til Listhaug i konvertittsaken
Les også
Solberg vil gå gjennom gjenforeningstall på nytt
Les også
Støre etterlyser mer barnekompetanse på asylmottakEngasjér deg!
Les også
– Naivt å tro det ikke er menneskesmuglere i Norge