SV frir til Høyre-utbrytere for å stoppe legereservasjon

SV håper en­kelt­re­pre­sen­tan­ter i Høyre vil sikre fler­tall for et for­slag som slår beina vekk under av­ta­len om re­ser­va­sjons­rett for leger.

Re­gje­rings­par­ti­ene Høyre og Frp har av­talt dette med KrF, men spørs­må­let om re­ser­va­sjons­rett er om­stridt. Det andre sam­ar­beids­par­ti­et Venst­re står uten­for av­ta­len, og mot­stan­de­re fin­nes i Høyre også.

En av de mest mar­kan­te kri­ti­ker­ne er nå blitt stats­sek­re­tær i Helse­de­par­te­men­tet: 77 år gamle Astrid Nøkle­bye Hei­berg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Den sva­kes­te part er den kvin­nen som søker hjelp. Og da hører det ikke noe sted hjem­me å re­ser­ve­re seg, sa hun til ABC Ny­he­ter tid­li­ge­re denne må­ne­den.

Vil stop­pe

Høyre har ikke tra­di­sjon for å bruke parti­pis­ken på Stor­tin­get, spe­si­elt ikke i spørs­mål som angår den en­kel­tes sam­vit­tig­het. Der­for håper SV på fler­tall for et re­pre­sen­tant­for­slag som ble frem­met for Stor­tin­get fre­dag.

For­slags­stil­ler­ne Karin An­der­sen, Audun Lys­bak­ken og Snor­re Valen mener da­gens lov­verk al­le­re­de tar hen­syn til leger som måtte ha etis­ke be­ten­ke­lig­he­ter ved å ut­fø­re abort.

- Det var aldri Stor­tin­gets in­ten­sjon at re­ser­va­sjons­ret­ten skul­le gjel­de hen­vis­nin­ger. Det er en stor prin­si­pi­ell for­skjell på det å ut­fø­re et inn­grep, og å hen­vi­se pa­si­en­ter til et lov­på­lagt til­bud, an­fø­rer SV-er­ne.

- For tid­lig å si

Par­la­men­ta­risk nest­le­der Ni­ko­lai Ast­rup sier til NTB at det er for tid­lig å si hvor­dan Høy­res stor­tings­re­pre­sen­tan­ter vil for­hol­de seg til SV-for­sla­get.

- Vi må komme til­ba­ke til hvor­dan dette skal gjen­nom­fø­res, sier han.

I av­ta­len mel­lom Høyre, Frp og KrF står det at fast­le­ger skal gis re­ser­va­sjons­mu­lig­he­ter etter dia­log med Den nors­ke lege­for­ening. Det er altså ikke klart hvor­dan denne re­ser­va­sjons­ad­gan­gen skal prak­ti­se­res.

Tors­dag sa helse­mi­nis­ter Bent Høie til TV 2 at av­tale­for­mu­le­rin­gen neppe vil munne ut i en sak fra re­gje­rin­gen til Stor­tin­get.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi vil ikke låse oss, og vil ikke at dette skal frem­mes som en sak i Stor­tin­get, sa han. (©NTB)

Les også
Enige om reservasjonsrett for fastleger
Les også
Fikk tilbake reservasjonsretten
Les også
Starter samvittighetsaksjon