Fikk tilbake reservasjonsretten

- En stor dag for norske pasienter, sier fastlege Eilif Haaland, som har vært forkjemper for legers rett til å reservere seg mot å henvise til abort.

Ber­gens­le­gen hadde en meget god kveld da han mandag fikk høre at KrF har inn­gått en egen av­ta­le med Høyre og Frp om å gjen­inn­føre re­ser­va­sjons­ret­ten for leger i sam­råd med Lege­for­enin­gen.

- Jeg har en al­de­les ut­mer­ket dag, sier en svært for­nøyd Haa­land når Dagen snak­ker med ham tirsdag for­mid­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Dette er en stor dag for nors­ke pa­si­en­ter.

- Ikke for le­ge­ne?

- Det er en nes­ten like stor dag for nors­ke leger og helse­ar­bei­de­re. Men først og fremst for pa­si­en­te­ne, for en av de vik­tigs­te pa­si­ent­ret­tig­he­te­ne er at helse­ar­bei­de­res etis­ke in­tegri­tet blir iva­re­tatt. Det er en pa­si­ent­ret­tig­het som nå blir løf­tet opp, sier Haa­land.

Venst­re mot

Ne­derst i sam­ar­beids­av­ta­len, under de fire parti­le­der­nes sig­na­tu­rer er det føyd til ett punkt. Her er ikke Venst­re med, men dette er en av­ta­le mel­lom KrF, Frp og Høyre:

«Det gis re­ser­va­sjons­mu­lig­he­ter for fast­le­ger etter dia­log med Den nors­ke lege­for­ening».

Høy­res nest­le­der Bent Høie ut­ta­ler til Da­gens Medi­sin at dette var «et klart ønske fra KrF».

- Dette fikk de gjen­nom­slag for også hos Frp, noe som for øvrig føl­ger mo­del­len som Lege­for­enin­gens lands­sty­re gikk inn for, sier Høie.

Venst­re er sterkt imot at leger skal ha en slik re­ser­va­sjons­rett, og ville der­for ikke skri­ve under på punk­tet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

To års de­batt

Saken har vært de­bat­tert siden Helse­de­par­te­men­tet høs­ten 2011 send­te ut et rund­skriv der det ble pre­si­sert at fast­le­ger ikke skal kunne re­ser­ve­re seg mot å hen­vi­se til be­hand­ling som stri­der mot le­gens egen sam­vit­tig­het. Abort og kuns­tig be­frukt­ning for les­bis­ke er de to mest ak­tu­el­le ek­semp­le­ne.

I juni i år ved­tok Lege­for­enin­gens lands­møte at de mener at al­vor­li­ge sam­vit­tig­hets­grun­ner knyt­tet til liv og død kan gi grunn­lag for at leger gis re­ser­va­sjons­mu­lig­het for del­ta­gel­se i hen­vis­ning og be­hand­ling.

De un­der­stre­ket at re­ser­va­sjons­mu­lig­he­ten ikke skal være til hin­der for be­folk­nin­gens lov­be­stem­te ret­tig­he­ter og at for­ut­sig­bar­het for pa­si­en­te­ne må sik­res gjen­nom god in­for­ma­sjon.

DAGEN

Les også
Enige om reservasjonsrett for fastleger
Les også
Her er avtalen mellom H, Frp, V og KrF