Framnes kristne vidaregåande skule i Norheimsund. Foto: Tarjei Gilje

Streiken stopper ikke kristne skoler

Kun et fåtall av medlemmene i Kristne Friskolers Forbund har tariffavtaler. Derfor er ingen kristne skoler tatt ut i streik så langt.

I følge generalsekretær Torgeir Flateby er det er veldig få av medlemsskolene som bruker tariffavtalen som Utdanningsforbundet har med Kommunenes Sentralforbund KS.

– Det finnes noen av dem, for eksempel har skolene til Blå Kors tariffavtalen, og jeg tror også skoleskipet Gann har det, sier Flateby.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Konstituert rektor ved skoleskipet, Tore Lending, sier til Dagen at han ikke regner med at de er i faresonen for å bli tatt ut i streik.

– Vi bruker tariffavtalen mellom Utdanningsforbundet og KS for de ansatte som er lærere. Ellers er det andre avtaler som gjelder for sjøfolk og øvrige ansatte.

– Men per nå har vi ikke fått varsler om at noen her tas ut i streik, sier Lending.

Kristelig Gymnasium (KG)

Torgeir Flateby viser til at også Kristelig Gymnasium i Oslo bruker tariffavtalen, men skolen ligger i Oslo Kommune som er et eget avtaleområde og dermed ikke omfattet av streiken.

Blå Kors driver fem skoler på videregående nivå, men det lyktes ikke Dagen å få noen kommentar fra organisasjonen om den pågående arbeidskonflikten mellom lærerne og kommunene.

Få medlemmer

Generalsekretær Flateby påpeker at det ikke er veldig mange ansatte ved de kristne skolene som er organiserte og medlemmer av utdanningsforbundet eller av andre organisasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Utdanningsforbundet har til tider vært veldig kritiske til private skoler. Dermed har det heller ikke vært noen stor interesse for å bli medlemmer der.

– Men de ansatte i private i skoler har rett til tilsvarende lønns- og arbeidsavtaler uten organisering. Og dermed har man ikke kommet inn i dette streikebildet, sier friskolegeneralen.

Hovedstyremøte

De 15 medlemmene i hovedstyret i KS møttes tirsdag ettermiddag for å drøfte lærerstreiken og forslag til løsninger på konflikten.

Det er medlemmer i hovedstyret som ønsker at hele landet skal gå for den modellen som Oslo har valgt med prøveordninger. Der skal 20 skoler prøve ut tilnærmet kontortid for lærerne mens 20 andre skoler skal prøve større grad av frihet for lærerne til å legge opp sin egen arbeidsdag.

Hovedstyremedlem Ivar Johansen mener at KS må gå tilbake til dagens arbeidstidsordning men sier til Dagbladet at det kan være nyttig å ha mer systematiske forsøk der det er bestemt sentralt hva man ønsker å prøve ut de forskjellige stedene.

Nye lærer-demonstrasjoner

Mens lærerorganisasjonene venter på nye samtaler med KS, er det duket for flere demonstrasjoner rundt om i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Utdanningsforbundet opplyser at det vil være demonstrasjoner og aktiviteter i Skien/Porsgrunn, Stavanger/Sandnes, Hamar og Gjøvik onsdag kveld, melder NTB.

Flere ganger har hundrevis av lærere samlet seg i store demonstrasjoner for å gi en tydelig beskjed om hva de mener om forslaget til KS om mer bundet arbeidstid.

Da kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen skulle åpne det nye studieåret ved universitetet i Stavanger mandag, møtte flere hundre medlemmer av Utdanningsforbundet opp utenfor bygget i en stille markering.

Tirsdag samlet rundt 100 lærere fra Akershus seg utenfor KS-huset i Oslo.

Lærerstreik

Utdanningsforbundet er i konflikt med skoleeierne om arbeidstid og tok ut 33 lærere i Bergen i streik i sommer

11. august startet forbundet fase to da ytterligere 5.500 medlemmer ble tatt ut i streik

Torsdag 21. august tas nye 2.200 lærere ut i streik

Les også
Streiken rammer 64.000 elever
Les også
Lærerstreiken kan koste 200 millioner i måneden
Les også
Solberg: Lang tid før tvungen lønnsnemnd