Lærerne må ha penger å leve av selv om de streiker. Utdanningsforbundets streikekasse blir dermed slankere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Lærerstreiken kan koste 200 millioner i måneden

Lærerorganisasjonen Utdanningsforbundet må punge ut med 200 millioner kroner i måneden for å finansiere streikende lærere.

– Utdanningsforbundet har som hovedprinsipp at medlemmer som tas ut i streik får utbetalt streikebidrag. Streikebidrag er skattefritt og skal i prinsippet dekke medlemmenes nettolønn, sier pressesjef Nina Hultin i Utdanningsforbundet til Dagens Næringsliv.

Lærerne tjener nær 500.000 kroner i året i gjennomsnitt. Med en skatteprosent på 33 prosent sitter de igjen med rundt 330.000 kroner i året. Lærerne har dermed 28.000 kroner til disposisjon per måned. Det er dette beløpet som Utdanningsforbundets streikekasse skal dekke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når 7.200 lærere i neste uke er i streik, vil det dermed koste lærerorganisasjonen nær 200 millioner kroner i måneden. En ytterligere opptrapping av streiken vil øke beløpet tilsvarende.

Utdanningsforbundets egenkapital utgjør mer enn 1 milliard kroner, men mye er bundet i blant annet kontoreiendom og kurssted. Streikekassen utgjorde ved nyttår 733 millioner kroner.

Samtidig tjener arbeidsgivermotparten KS på streiken. Når lærerne ikke mottar lønn, har heller ikke KS utgifter.

Les også
Hver femte lærer vurderer å si opp jobben
Les også
Ingen løsning i lærerkonflikten
Les også
Seksjons leder har sagt opp ved MFGeir Otto Holmås