MINNEGUDSTJENESTE: Jonas Gahr Støre (Ap) taler under gudstjeneste i Oslo domkirke i anledning treårsdagen for terrorangrepene på Regjeringskvartalet og på Utøya. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Støre: – Vi ser hatet hver dag

Nesten hver dag leser, hører og ser vi et hat fra ekstreme i Norge, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre under sin tale i Oslo domkirke.

– Fra en av kirkens tekster minnes vi om at det er en tid for alt. Tre år er over tusen dager. Vi lærer og erfarer at det alltid er en tid for å sørge over de døde etter 22. juli, sa Støre under gudstjenesten i forbindelse med 22. juli-markeringene som hadde fått navnet «Fredstanker, framtid og håp».

– Men tiden etter handler også om å ta oppgjør. Rettsstaten har på rettsstatens vis tatt sitt oppgjør med gjerningsmannen. Som fellesskap skal vi på demokratiets vis fortsatt ta et oppgjør med de holdningene som ledet til handlingene. 22. juli vil for alltid være en dag der vi kan slå ring om og løfte fram noe av det gjerningsmannen ville ramme, nemlig mangfoldet i vårt land. Vi leser og hører og ser det nesten hver dag, et hat fra ekstreme i Norge mot politiske motstandere og de andre – muslimer, jøder, innvandrere, homofile, kvinner, sa Ap-lederen i sin tale.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Blant dem som var til stede i kirken var kronprins Haakon, statsminister Erna Solberg (H) og Oslo-ordfører Fabian Stang (H).

Les også
«Vi må stå opp mot hatkulturen»
Les også
22. juli-markeringene gir styrke
Les også
Samfunnet er også det det tåler
Les også
Erna Solberg: – Mange har fortsatt behov for hjelp
Les også
22. juli-effekten fortsetter for ungdomspartiene