Storbritannias statsminister David Cameron la mandag fram antiterrortiltak for å stoppe antatte islamistiske krigere på vei til Syria og Irak. Tiltakene kommer i forbindelse med hevingen av trusselnivået i landet, som fredag ble satt til «alvorlig». Foto: Eric Vidal / Reuters / NTB scanpix

Storbritannia innfører tiltak mot jihadister

Storbritannias statsminister David Cameron la mandag fram antiterrortiltak for å stoppe antatte islamistiske krigere på vei til Syria og Irak.

Cameron sier flyselskaper vil bli juridisk forpliktet til å avlevere passasjerlister for å bidra til å identifisere islamistiske krigere. I tillegg sier han at politiet skal kunne inndra passene til mistenkte Irak- og Syria-krigere.

– Vi introduserer et spesifikt og målrettet lovverk som gir politiet midlertidig myndighet til å beslaglegge pass på grensen mens de etterforsker den det gjelder, sa Cameron i parlamentet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De ekstraordinære sikkerhetstiltakene skal brukes i tilfeller hvor politiet ikke har tilstrekkelige bevis og kun handler ut fra mistanke.

Antiterrorpakken blir lagt fram etter at myndighetene i Storbritannia hevet trusselnivået til «alvorlig» på grunn av økt fare for terrorangrep. Ifølge myndighetene har trusselnivået sammenheng med utviklingen i Syria og Irak, der terrorgrupper har rekruttert krigere fra Storbritannia og andre vestlige land.

Cameron anslo fredag at om lag 500 briter har reist til de to nevnte landene for å delta i kamper.

Les også
PST-sjefen advarer mot høyreekstremisme
Les også
To norske ledere i IS
Les også
Norske kristne gir millioner til IrakHjelpeorganisasjoner
Les også
Brorskapets åndelige veileder mener IS er antiislamsk
Les også
Truet etter massemønstring mot ekstremisme