Stjeler pynt fra gravsteder

- Tyveri fra graver er veldig vondt for familiene.

På fa­mi­li­en Spratts fa­mi­lie­grav på Fjell uten­for Ber­gen lig­ger olde­for­eld­re, beste­for­eld­re og en onkel be­gravd. Før jul for to år siden be­stem­te fa­mi­li­en seg for å de­ko­re­re grav­ste­det med en stor grav­lykt, som Gry selv lagde. Hun hadde gra­vert inn nav­ne­ne på de av­døde, og fa­mi­li­en gikk sam­men for å min­nes de døde. Etter nytt­år kom fa­mi­li­en til­ba­ke. Da var grav­lyk­ten borte.

- Det føles kren­ken­de mot fa­mi­li­en og mot min­net etter de av­døde. Det er som om noen in­va­de­rer en vik­tig del av ditt liv, for­tel­ler Gry Spratt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Blir lei seg

Fa­mi­li­en er langt fra alene om å opp­le­ve at folk stje­ler på kirke­går­den. Ingen av de kir­ke­li­ge fel­les­rå­de­ne som Dagen har vært i kon­takt med opp­le­ver en øk­ning i ty­ve­ri fra gra­ver, men alle kal­ler det et ved­va­ren­de pro­blem.

Eli­sa­beth Pe­der­sen har opp­levd å få en stor eng­le­de­ko­ra­sjon og en lykt stjå­let fra hen­nes svi­ger­fars grav, på Møl­len­dal kirke­gård i Ber­gen.

- Man blir så lei seg når man pyn­ter opp gra­ven til en av våre kjære, og opp­da­ger at tin­ge­ne er vekk når man kom­mer til­ba­ke. Det er blitt sånn at man dess­ver­re ikke kan kjøpe dyre fi­gu­rer og lys for det blir stjå­let, sier Pe­der­sen.

I sor­gen blir det en eks­tra be­last­ning at noen skal stje­le fra gra­ven.

- Det gjør vondt.

Jevn­li­ge kla­ger

Anne Bjor­dal Jøns­son er leder for grav­plass­myn­dig­he­ten i ber­gens­om­rå­det. Hun for­tel­ler at hun får «noen te­le­fo­ner» om slike til­fel­ler i løpet av en se­song. Jøns­son har bedt inn­rin­ge­re å vur­de­re an­mel­del­se.

- Jeg har sjel­den en opp­le­vel­se av at det er or­ga­ni­sert. Men når det er sagt kan en jo si at det spei­ler ut­vik­lin­gen i sam­fun­net el­lers, at re­spek­ten for mitt og ditt er nok blitt mind­re. Vi får jevn­li­ge kla­ger men et stort pro­blem kan vi ikke si at det er blitt.

Ved­va­ren­de pro­blem

Ved Skien kir­ke­li­ge fel­les­råd er si­tua­sjo­nen den samme. Ty­ve­ri på grav­plas­ser skjer ikke svært ofte, men det er et ved­va­ren­de pro­blem. Og det vondt for dem som opp­le­ver det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er for­fer­de­lig leit, men vi har ingen til­tak å sette inn mot dette. Vi har ikke lyst til å sette opp vi­deo­over­vå­king av kirke­går­der, sier kirke­ver­ge Jo­runn Fliid.

Hun ser ikke for seg noen opp­trap­ping av grav­ty­ve­ri frem mot jul.

- Egent­lig er det over­ras­ken­de hvor flin­ke folk er til å pynte gra­ve­ne året rundt, sier Fliid.

Dy­re­re pynt

Jøns­son i Ber­gen kir­ke­li­ge fel­les­råd har mer­ket seg at folk kjø­per sta­dig dy­re­re grav­pynt. Bat­te­ri- og sol­celled­rev­ne grav­lyk­ter kan koste ti gan­ger så mye som tra­di­sjo­nel­le lyk­ter.

- Det kan jo gjøre ri­si­ko­en stør­re. Men de som rin­ger er først og fremst for­tvi­let over den mang­len­de re­spek­ten. Det øko­no­mis­ke tapet betyr ikke så mye, sier Jøns­son.

- Det føles som om noen in­va­de­rer gra­ven til noen du er glad i. Jeg skjøn­ner ikke at folk kan være så uføl­som­me over­for andre, sier Gry Spratt.

DAGEN

Les også
Rekordmange dør uten familieKommunal gravferd
Les også
Forskere har dokumentert at hjertesorg kan være dødelig