Forskere har dokumentert at hjertesorg kan være dødelig

Den gjenlevende ektefellen har 66 prosent forhøyet dødsrisiko de tre første månedene etter at deres livsledsager er død. Det viser forsking ved Harvard University.

Re­sul­ta­te­ne fram­kom­mer som en del av en un­der­sø­kel­se der fors­ker­ne har fulgt en grup­pe på 26.000 ame­ri­ka­ne­re som var over 50 år. Un­der­sø­kel­sen om hjerte­sorg in­klu­de­rer drøyt 12.000 av grup­pen som var gift i 1998 og som ble fulgt fram til 2008.

Drøyt 2.900 av de som var med i un­der­sø­kel­sen døde i 10-års­pe­rio­den. Av dem var 539 selv blitt enker/enke­menn. I følge en­gels­ke Daily Mail viser re­sul­ta­te­ne at yngre etter­lat­te kan ha en stør­re for­høy­et døds­risko etter at de har mis­tet ek­te­fel­len enn de som er eldre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Usik­ker årsak

Selv med klare funn i den om­fat­ten­de un­der­sø­kel­sen, er fors­ker­ne usik­re på år­sa­ke­ne til økt døds­ri­si­ko.

Sjefs­fors­ker S. V. Subra­ma­ni­an har tre teori­er: Det kan være en me­ka­nis­me knyt­tet til sorg­re­ak­sjo­nen eller at den gjen­le­ven­de har blitt syk selv som følge av ut­ført om­sorgs­ar­beid i for­hol­det til den av­døde part­ne­ren. En tred­je mu­lig­het er at når den ene i et for­hold blir sta­dig dår­li­ge­re, så slut­ter den andre å ta vare på egen helse.

Andre eks­per­ter mener at end­ret livs­stil kan ha mye av skyl­den for økt døds­ri­si­ko blant etter­lat­te ek­te­fel­ler. Det kan hand­le om at den dag­li­ge spa­ser­tu­ren blir kut­tet ut, dår­lig søvn­kva­li­tet eller at de blir slur­ve­te i for­hold til å ta nød­ven­di­ge medi­si­ner.

Dess­uten blir det pekt på at sorg er eks­tremt stres­sen­de og at man tak­ler stress dår­li­ge­re når man blir eldre. DAGEN

Les også
- Eldre ønsker å holde i en hånd når de dørEnsom død
Les også
Rekordmange dør uten familieKommunal gravferd