- Eldre ønsker å holde i en hånd når de dør

Eldre mennesker er redd for å bli ensomme og være til bry for andre. Og helst vil de ikke dø alene.

- Mange ut­tryk­ker ønske om å ha en hånd å holde i når de skal dø. Det kan tol­kes som at de er håper å slip­pe å dø alene, sier Mar­ga­reth Bon­de­vik (83). Hun er dr.polit. og første­ama­nu­en­sis eme­ri­ta ved In­sti­tutt for sam­funns­me­di­sins­ke fag ved Uni­ver­si­te­tet i Ber­gen.

Hun har i sitt dok­tor­grads­ar­beid snak­ket med en rekke men­nes­ker mel­lom 80 og 105 år i Ber­gens­om­rå­det om blant annet døden og fram­ti­den.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En dansk un­der­sø­kel­se fra 2012 viser at eldre i dag er mest redde for å bli en­som­me, ende opp som en «grønn­sak» og være til bry for på­rø­ren­de. De er ikke så redd for døden, men tiden før døden der de mis­ter gre­pet om livet og ikke leng­re er seg selv, skri­ver tv2.no.

Færre enn vi tror

Tirsdag skrev Dagen om at 90 av­døde i Oslo kom­mu­ne har fått en kom­mu­nal grav­ferd så langt i år. Det er tro­lig færre som får en grav­ferd i kom­mu­nal regi i andre nors­ke byer. I Ber­gen fin­nes det ikke sta­ti­stikk over dette.

- Jeg kan ikke på grunn­lag av mine stu­di­er si at eldre er redde for å dø alene. Sta­tis­tisk sett tror jeg det er meget færre som er gamle og en­som­me enn man får inn­trykk av, men det er nok vondt for dem det gjel­der. Det er også slik at mange som kan ha hatt mange rundt seg, føler seg en­som­me inni seg, og at folk som er alene ikke all­tid føler seg en­som­me, sier Bon­de­vik.

200 i grav­ferd

For­ri­ge uke vakte det opp­sikt da over 200 frem­me­de møtte opp i be­gra­vel­sen til den bri­tis­ke krigs­ve­te­ra­nen Harold Per­ci­val (99) 11. no­vem­ber. Han var sin­gel, uten fa­mi­lie og ville blitt be­gravd i still­het, hvis ikke døds­an­non­sen hadde mo­bi­li­sert folk til å stil­le i be­gra­vel­sen hans.

Som sokne­prest i Grøn­land kirke i Oslo har Rune Behring selv for­ret­tet en rekke kom­mu­na­le grav­fer­der der av­døde ver­ken har fa­mi­lie eller ven­ner til stede. Sam­ti­dig hen­der unn­taks­vis at det mange duk­ker opp i bi­set­tel­sen etter å ha sett døds­an­non­sen i avi­sen, for­tel­ler han.

Ikke være til bry

Sokne­pres­ten har også sam­ta­ler med mange eldre som ikke har lenge igjen.

- En­som­het er ikke det samme som at man er alene. En­som­het er en fø­lel­se, alene en be­skri­vel­se, sier han.

Både han og Bon­de­vik peker på at eldre ikke øns­ker å være til bry for andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- De kan velge å iso­le­re seg litt fra re­la­sjo­ne­ne de måtte ha. Å være til bry er vans­ke­lig i det mo­der­ne sam­fun­net. Den vest­euro­pe­is­ke kul­tur er in­di­vi­dua­li­sert. Det er trist, og jeg vet ikke om det er noe kva­li­tets­tegn ved sam­fun­net, sier Behring.

- Slik er livet

- Sær­lig i stor­byen lever en­kelt­in­di­vi­der sitt eget lille liv. Du kan være en ori­gi­nal på bygda, men alle vet om deg, og de leg­ger merke til om de ikke har sett deg på en stund, sier pres­ten.

Per Fu­gel­li, lege og pro­fes­sor i so­sial­me­di­sin ved Uni­ver­si­te­tet i Oslo, er selv kreft­pa­si­ent og har skre­vet bok om å være døds­syk, noe han fikk Fritt Ords pris for i vår. Fu­gel­li mener at vi i et mang­fol­dig sam­funn må godta og tåle at en­kel­te blir en­som­me mot slut­ten av livet.

- Sånn er jo livet for noen. Da er det eks­tra vik­tig med gode ord­nin­ger for om­sorg ved li­vets slutt i of­fent­lig regi. Når døden inn­tref­fer skal det sitte en der, det skal være en hånd å holde i, gjer­ne helse­per­so­nell, sier han,

DAGEN

Ensom død

I 2013 har 90 personer fått en kommunal begravelse i Oslo kommune. Det betyr at avdøde ikke har pårørende, eller at de ikke ønsker eller kan ta ansvar for bisettelsen.

Det skjuler seg mange skjebner bak tallene. De fleste er menn, men kan være alt fra formuende til rusmisbrukere.

Det er ingen sentral registrering av hvor mange som dør ensomme på landsbasis.

Les også
Rekordmange dør uten familieKommunal gravferd