Det er ekstrem rasfarse ved fjellet Mannen. Foto: Ekseth/Gedde-Dahl /NTB scanpix.

Steinsprang ved Mannen i løpet av natten

Det har gått noen små steinsprang ved fjellet Mannen i løpet av natten, men utover det betegner politiet situasjonen som uendret.

Fredag ble farenivået ved fjellet i Rauma kommune i Romsdal hevet til rød kategori, noe som betyr ekstrem rasfare. De ni beboerne i området under fjellet ble evakuert, og politiet innførte oppholdsforbud. 350 sauer ble også hentet ut.

Politi og sivilforsvar har vært i beredskap ved utkanten av det evakuerte området gjennom natten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I løpet av natten er det registrert noen små steinsprang, men det er ikke noen endring utover det. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og geologer overvåker området, sier operasjonsleder Tove Anita Asp i Nordmøre og Romsdal politidistrikt til NTB.

LES: Evakuert fra mannen

Økt bevegelse

Bevegelsene i fjellet har økt som følge av de store nedbørsmengdene i det siste. Fredag så det ut til at hastigheten var oppe i 0,5 centimeter i døgnet, og NVE valgte da å heve farenivået.

– I samarbeid med kommunen og geologer vurderer vi situasjonen fortløpende framover, og vi vil iverksette tiltak i tråd med det, sier Asp.

Ordfører Lars Olav Hustad i Rauma kommune sa til NTB fredag at det er satt krisestab i kommunen.

Han har selv vært i kontakt med de evakuerte og forteller at det er usikkerhet som preger dem.

– Folk er slitne. De har vært gjennom dette før. Skjer det store raset nå, eller skjer det ikke, det er det store spørsmålet. Og folk lurer på hvor lenge de må være borte fra husene sine, sier Hustad.

Raumabanen stengt

Også i oktober i fjor ble beboerne i området evakuert. Da var det frykt for at det store raset skulle skje som følge av stor bevegelse i fjellpartiet. Flere ganger varslet geologene da at raset bare var noen timer unna, men bevegelsene i fjellet roet seg imidlertid ned.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fjellhyllen som står i fare for å rase ut har et volum på mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter.

Raumabanen mellom Åndalsnes og Dombås er stengt som følge av situasjonen. NSB opplyste fredag kveld at det arbeides med å organisere alternativ transport.

Les også
Død kvinne i Sognefjorden er identifisert
Les også
Fire politimenn såret i Jerusalem
Les også
Russland vurderer å sende soldater hvis Syria spør
Les også
Politiet skjøt kvinne med kniv på Grønland
Les også
Folk og sauer evakuert under fjellet Mannen