Hvis Syrias president Bashar al-Assad (bildet) ber om det, vil Russland vurdere å sende styrker til Syria, sier Kremls talsmann. Foto Handout / Reuters / NTB scanpix

Russland vurderer å sende soldater hvis Syria spør

Russland vil vurdere å sende soldater til Syria dersom president Bashar al-Assad ber om det, sier president Vladimir Putins talsmann i Moskva.

– Hvis vi mottar en forespørsel fra Syria, vil det være naturlig for oss å vurdere den, sier Kreml-talsmannen Dmitrij Peskov til nyhetsbyrået Interfax.

På det nåværende tidspunkt er det for tidlig å snakke om noe som bare er hypotetisk, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Utspillet fra Moskva kommer dagen etter at Syrias utenriksminister Walid al-Moallem sa at Syria kommer til å spørre om å få tilsendt russiske soldater hvis det blir nødvendig.

USA frykter bakkestyrker

Russland er blant Syrias svært få allierte. Utenriksminister Sergej Lavrov har sagt at russerne lenge har bistått med nødhjelp, infrastruktur og utstyr.

Situasjonen på bakken i Syria er uoversiktlig med mange opprørsgrupper som kjemper både mot Assad og mot Den islamske stat (IS).

USA frykter at russiske soldater på syrisk jord vil føre til at de havner i konflikt med vestligstøttede opprørsgrupper som kjemper mot Assads menn, og at man i siste instans kan havne i en udelikat situasjon der russiske styrker støter sammen med USA-ledede styrker mens begge parter kjemper mot IS.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov påpekte det samme i forrige uke og ba om koordinering med USA.

LES: 2.400 russere har sluttet seg til IS

Nye våpen

Fredag innledet Assads styrker noen av de kraftigste luftangrepene mot den IS-kontrollerte byen Palmyra til nå. Ifølge den London-baserte gruppen Syrian Observatory for Human Rights ble det utført minst 25 luftangrep. Det skjer dagen etter at syriske bombefly gjennomførte et omfattende angrep av en annen IS-kontrollert by, Raqqa.

Torsdag opplyste en syrisk militærkilde at landet har begynt å ta i bruk nye bakke- og luftvåpen som kommer fra Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Syriske kilder skrøt av det nye utstyret, som skal være «meget presist». Det er ukjent om flyene som utførte fredagens angrep er utstyrt med våpen levert fra Russland.

Ikke utenkelig

Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) mener det ikke er utenkelig at Putin er i ferd med å øke militærstøtten til Assad.

– Assad-regimet en tradisjonell russisk alliert i Midtøsten- faktisk nå Russlands eneste. Og det er viktig for russerne å vise seg som en stormakt, og at de er med i det store spillet, sier NUPI-forsker Julie Wilhelmsen til NTB.

– For det andre er det snakk om Russlands store frykt for regimeskifter i Midtøsten, de reagerte voldsomt på det som skjedde i Libya, legger Wilhelmsen til.

Wilhelmsen minner også om at Putin frykter utbredelsen av radikal islam og at han kan se på IS som et trekkplaster for jihadister fra det tidligere Tsjetsjenia og Nord-Kaukasus.

LES: Hva ville Jesus gjort?

Bekymring

Også Israel er bekymret over situasjonen i Syria. I neste uke skal Israels statsminister besøke Putin i Moskva for å diskutere det russiske militære nærværet i Syria. Israel er opptatt av at Hizbollah, som støtter Assads regime, ikke får tilgang på økt strøm av avanserte våpen som kan brukes av Hizbollah og andre mot Israel.

USAs utenriksminister John Kerry gjentok fredag at militære samtaler med Russland er nødvendig. Kerry frykter at russisk støtte til Assad utgjør fare for at situasjonen eskalerer ytterligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I forrige uke berømmet Martin Schäfer, en talsmann for tyske myndigheter, at Russland bør berømmes for endelig å ha engasjert seg aktivt i kampen mot IS. (©NTB) (©NTB)

Les også
Netanyahu vil drøfte Syria med Putin
Les også
Israelsk plan for å begrense volden
Les også
Tredje dag med opptøyer i Jerusalem
Les også
Varsler dag for raseriIsrael-korrespondenten
Les også
Podcast: Raseri på tempelplassen