Spent på om metodister greier å holde sammen

Biskopene får i oppdrag å løsne floken om seksualitet i United Methodist Church. Generalsekretær Knut Refsdal i Norges Kristne Råd er likevel usikker på om kirken unngår splittelse.

I elleve dager var verdens største metodistiske kirke samlet til generalkonferanse, men flere observatører påpeker at motsetningene var mer framtredende enn fellesskapsfølelsen. Konferansen holdes hvert fjerde år. «En berg og dalbane» er oppsummeringen av generalkonferansen fra Religion News Services reporter.

Strid siden 70-tallet

I forkant var det knyttet spenning til om generalkonferansen kom til å gjøre endringer på retningslinjene om seksualitet og samliv. Disse har det vært strid om siden 1970-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES:Metodister i homostrid - nok en gang

De knapt 13 millioner medlemmene iUMC er spredt geografisk, med rundt sju millioner i USA og mange av de resterende i Afrika og Asia. De teologiske skillelinjene sammenfaller i betydelig grad med de geografiske.

Førsteamanuensis Roar Fotland vedMenighetsfakultetet påpekte i Dagen i forrige uke at man kunne velge å la de forskjellige regionene i UMC ta stilling til spørsmålene.

Løsningen ble at biskopene får ansvar for å jobbe videre med saken.

Ny konferanse

GeneralsekretærKnut Refsdal iNorges Kristne Råd er metodistprest og deltok de fem første dagene av generalkonferansen. Den ble avsluttet fredag.

LES OGSÅ:Bortkommen sønn fant hjem i metodismen

Han understreker at vedtaket ikke innebærer at biskopene skal utforme kirkens standpunkter.

– I stedet ble de av generalkongressen bedt om å vise lederskap. De vil sannsynligvis ta initiativ til en egen generalkonferanse om to-tre år som kun omhandler spørsmål knyttet til menneskelig seksualitet, i et håp om å skape en annen samtaleatmosfære, sier Refsdal til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stort mangfold

Evnen til å fange mye og mange er noe av det Refsdal alltid har likt best vedMetodistkirken.

– Det har vært en kirke som stort sett alltid har klart å holde ulike strømninger sammen. Derfor levde lenge konservative, progressive, pietister og karismatikere godt sammen, selv om kirken hadde standpunkt i moralske og teologiske spørsmål som ikke alle alltid var enige i, sier Refsdal til Dagen.

En av grunnene til dette kan ifølge Refsdal være at United Methodist Church (UMC) ble dannet i 1968, da den økumenske bevegelsen var på høyden.

Sterke brytninger

De siste årene har dette endret. Det er blitt sterkere spenninger mellom ulike strømninger, med seksualitet og samliv som sentrum i konflikten.

– Spenningene innen UMC handler ikke bare om seksualitet. Mange av de toneangivende lederne på konservativ side i USA har også en konservativ politisk agenda, nært knyttet til Det republikanske partiet. Dermed kommer også saker som for eksempel våpenlovgivning, internasjonalt samarbeid og familiespørsmål hyppig opp, sier han.

LES MER:Metodisten Hillary bærer bibel i håndvesken

Refsdal opplevde at brytningene kom tydelig til uttrykk før og under generalkonferansen. For eksempel gikk store deler av de tre første dagene med til endeløse diskusjoner om prosedyrer.

– Delegater fra begge sider tok i bruk alt tenkelig og utenkelig av parlamentariske triks for å få gjennomslag, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mange protester

Refsdal er usikker på om dette vil tilføre noe nytt.

– Er dette bare en utsettelse av en splittelse som må komme, eller klarer kirken å gjenfinne sin DNA som en slags paraply som gjør at mange kan leve godt sammen, til tross for forskjeller på mange områder? Jeg er slett ikke sikker, men jeg håper, sier han.

Forhandlingene med 864 delegater, hvorav halvparten var ordinerte, var preget av mange protester og forsinkelser. For noen ble det for mye.

– Dette fungerer ikke. Det er altfor mye penger for å oppnå veldig lite, sier Texas-presten Don Underwood ifølge Religion News Service.

Konservative seire

Generalkonferansen handlet uansett ikke bare om samliv, men om en rekke andre forhold.

De teologisk konservative kan være fornøyde med at UMC har trukket seg fra en organisasjon som fremmer abortrettigheter, Religious Coalition for Reproductive Choice. UMC har også trukket seg fra den Israel-kritiske organisasjonen U. S. Campaign to End the Israeli Occupation. Og Afrika, der UMC har opplevd stor vekst, får fem flere biskoper.

LES OGSÅ:Metodistboikott av israelske varer