Metodist-boikott av israelske banker

Pensjonsfondet til kirkesamfunnet The United Methodist Church har besluttet å sette fem israelske banker på en liste over selskaper det ikke vil investere i.

Begrunnelsen er at bankene låner ut penger til bosettere, samt finansierer prosjekter på «feil side» av «den grønne linjen», melderThe Jerusalem Post.

Bankene det gjelder er Bank Hapoalim, Bank Leumi, First International Bank of Israel, Israel Discount Bank og Bank Mizrahi-Tefahot.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Metodist-fondet, kalt General Board of Pension and Health Benefits, er igang med en stor gjennomgang av porteføljen. Målet er å luke ut selskaper som profiterer på brudd på menneskerettigheter.

Ifølge The New York Times, er de israelske bankene på en liste med til sammen 39 internasjonale selskaper.

Intern uenighet

Fondet har hatt aksjer for noen få millioner dollar i Hapoalim og Leumi, men disse er nå solgt.

Kilder i Israelsk UD sier tilHaaretz at siste ord nok ikke er sagt i saken, og at det i forkant av kirkesamfunnets generalforsamling i mai vil bli gjort forsøk på å påvirke metodistledere.

Ifølge The Jerusalem Post, har flere ledere i kirkesamfunnet allerede reagert på svartelistingen og sagt de vil kjempe for å gjøre om vedtaket i mai.

Pressgrupper

De israelske bankene er blant en rekke selskaper som den interne pressgruppen United Methodist Kairos Respons har satt søkelyset på. Gruppen består av metodister som støtter palestinsk motstand mot den israelske okkupasjonen av Vestbredden.

En «konkurrerende» gruppe, United Methodists for Constructive Peacemaking in Israel and Palestine, understreker at Pensjonsfondets vedtak ikke må sees på som en generell boikott av israelske selskaper og produkter.

Avviste boikott

The United Methodist Church har rundt sju millioner medlemmer i USA og nesten 13 millioner medlemmer på verdensplan.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I 2012 avviste medlemmene et generelt forslag om å boikotte alle selskaper med bånd til Israel.

Metodistfondet investerer derfor fortsatt, til tross for svartelistingen av bankene, i en rekke andre israelske selskaper. Blant disse er Teva, Israel Chemicals, Israel Corp., Cellcom, Wix og IT-selskapet Nice.

Flere kirkesamfunn

Vedens største metodistsamfunn er ikke alene om å diskutere sanksjoner mot Israel. De siste årene er det i etablerte amerikanske kirkesamfunn blitt lagt frem det ene boikottforslaget etter det andre.

I fjor stemte de 1,8 millioner medlemmene av The Episcopal Church in US nei til et boikottforslag, mens Mennonite Church USA, med 900.000 medlemmer, valgte å utsette avstemmingen i to år på grunn av stor uenighet.

The United Church of Christ, med omkring én million medlemmer, vedtok i 2015 å boikotte selskaper som har virksomhet i okkuperte områder, mens The Presbyterian Church (U.S.A) vedtok et lignende forslag i 2014.

Jødiske reaksjoner

Den sterkt pro-israelske organisasjonen The American Jewish Committee, kritiserer denne ukens metodistvedtak.

– Boikottbevegelsen har som mål å ramme israelske selskaper, men denne typen handlinger fører ikke til en reell israelsk-palestinsk fred, sier rabbiner Noam Marans, direktør for interreligiøse relasjoner.