Det går mot flertall i Senterpartiet for å hente 10.000 syriske kvoteflyktninger til Norge de3 neste to årene. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum (t.v.) og 1. nestleder Ola Borten Moe under Senterpartiets landsmøte i Haugesund i mars. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Sp kan skape flertall for flere syriske flyktninger

Det går mot flertall i Senterpartiets sentralstyre for å gi 10.000 syriske kvoteflyktninger opphold i Norge. Dermed går det også mot et flertall på Stortinget.

Halve sentralstyret i Sp mener allerede nå at partiet bør stemme for å gi 10.000 kvoteflyktninger opphold i Norge, og også resten av sentralstyret mener at Norge må gjøre langt mer for flyktningene fra det krigsherjede landet, viser en ringerunde somKlassekampen har gjort.

Sp ligger dermed an til å bli det fjerde partiet på Stortinget som vedtar dette kravet. Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre har gjort lignende vedtak, og det er ventet at KrF vil gjøre det samme.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ukledelig

Dersom både Sp og KrF vedtar denne økningen, har saken flertall i Stortinget.

– Jeg vil ikke forskuttere utfallet av saken, men selv vil jeg stemme for, sier Sp-nestleder Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim til avisen.

Senterungdommen vedtok allerede i helgen at Norge bør ta imot 10.000 syriske kvoteflyktninger de neste to årene. Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet har så langt vært skeptisk.

– Det ville kle oss dårlig å sikre flertall for Frp i denne saken. Dessuten er det et betydelig engasjement for de syriske flyktningene i partiet, sier en sentralt plassert kilde tilNationen.

Dugnadsånd

Ifølge Nationens egen ringerunde er sju av elleve sentralstyremedlemmer som skal delta på sentralstyremøtet denne uka, positive til å ta imot flere syrere. Flere av sentralstyremedlemmene vil imidlertid vente med å binde seg til et konkret tall til saken har vært drøftet på sentralstyremøtet. Andre sier rett ut at 10.000 bør være Sps politikk.

Miljøpartiet De Grønne var først ut med å ta til orde for at Norge bør tar imot 10.000 syriske flyktninger, og talsmann og stortingsrepresentant Rasmus Hansson er fornøyd med at det nå går mot et politisk flertall.

– Nå må vi appellere til den norske dugnadsånden. Det vil åpenbart bli krevende, men vi tror det er stor vilje i kommunene til å bosette syriske flyktninger. Dette dreier seg om å redde liv i en helt ekstraordinær situasjon, sier Hansson til NTB.

Forbehold

Senterpartiets «ja» er imidlertid betinget av at kommunene får bedre betalt for å bosette flyktninger enn de gjør i dag. Ifølge Nationen får kommunene overført 700.000 kroner over fem år for hver bosatte flyktning, mens de reelle kostnadene er på 1 million kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtidig viser en beregningNRK har gjort at kommuner som er styrt av ordførere fra Senterpartiet er mest motvillige til å bosette flyktninger. Den vanskelige økonomiske situasjonen i kommunene får skylda.