Nobelprisvinner Nadine Gordimer døde søndag kveld. Her er hun avbildet i 2005. Foto: Radu Sigheti / Reuters / NTB scanpix

Sør-afrikansk nobelprisvinner død

Den 90 år gamle sørafrikanske nobelprisvinneren Nadine Gordimer er død. Gordimer mottok nobelprisen i litteratur i 1991.

Gordimer døde i sitt hjem i Johannesburg søndag kveld med familien til stede, heter det i uttalelsen fra familien.

Hun fikk flere ganger honnør for sin dikting, som har gjort menneskeheten den største nytte, skrev Nobelkomiteen for 23 år siden. Gordimer ble den første sørafrikaneren til å vinne nobelprisen i litteratur. I sine siste år viet hun mye tid til hiv/aids-spørsmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rasespørsmål

Forfatteren var aktiv i anti-apartheid-bevegelsen, og hennes forfatterskap har dreid seg mye om rasespørsmål. Gordimer var også medlem av ANC mens partiet var forbudt i Sør-Afrika. Tre av hennes bøker var forbudt av apartheidregimets sensur, skriver The Guardian. En av hennes mest kjente, «July's People» var blant disse.

Niåring

Hun fikk publisert sine første tekster i avisen da hun var ni år, men det tok tid før hun så på seg selv som en forfatter.

– Jeg planla aldri å bli forfatter, og jeg regnet i utgangspunktet ikke med at levebrødet mitt skulle være å bli lest, sa forfatteren i sin Nobel-tale.

I tillegg til nobelprisen har Gordimer blant annet vunnet den tyske litteraturprisen Nelly Sachs pris i 1985. Nobelprisvinneren ga ut sin siste bok, «No Time Like the Present», i mars 2012.

Nadine Gordimer ble født i den sørafrikanske provinsen Gauteng i 1923. Hennes foreldre var innvandrere fra Europa.

Les også
Jurister mener Snowden må få fredsprisen
Les også
Historiker blir ny direktør for Nobelinstituttet