Historiker blir ny direktør for Nobelinstituttet

– For meg er dette drømmejobben, sier Olav Njølstad (57). Historikeren blir ny direktør ved Nobelinstituttet.

Njølstad overtar etter Geir Lundestad, som har vært direktør ved Det Norske Nobelinstitutt siden 1990. Lundestad har vært en profilert direktør. Njølstad sier at han også har som mål å være synlig, men at han nok har en mer forsiktig væremåte og stil.

Egen form

– Alle har sin stil. Jeg kjenner Geir Lundestad veldig godt og kommer ikke til å gjøre noe forsøk på å kopiere ham. Det blir viktig for meg å finne min egen form og stil, og den kommer helt sikkert til å være litt annerledes. Jeg har jobbet som fagmann i et langt liv, vært foreleser og professor, og har nok en noe mer forsiktig væremåte, sier Njølstad til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Olav Njølstad er professor i vestlig samtidshistorie ved Universitetet i Oslo og har tidligere vært forskningsdirektør ved Nobelinstituttet. Han har også vært tilknyttet Institutt for forsvarsstudier og Institutt for fredsforskning.

Han har doktorgrad i historie og har skrevet både fagbøker og spenningsromaner. For sin biografi om Jens Christian Hauge mottok han flere priser.

Viktig jobb

Om hvorfor han søkte jobben ved Nobelinstituttet sier han:

– Jeg har jobbet med krig, fred og konfliktproblematikk i et langt forskerliv, så det er temaer jeg har vært faglig interessert i fra jeg begynte å studere og enda lenger tilbake. Og det er jo ikke så mange steder i Norge en kommer tettere innpå det enn på Nobelinstituttet.

– Så synes jeg arbeidet med å forvalte Nobels fredspris er veldig viktig, og komiteen gjør en stor og viktig jobb. Jeg ser det som veldig meningsfylt og utfordrende å få sjansen til å bistå komiteen.

Nobelinstituttet skriver på sine hjemmesider at det var 12 søkere til stillingen. Fem ble kalt inn til intervju. De fem ble intervjuet av en samlet Nobelkomité, og komiteen kom enstemmig til at Njølstad var den beste kandidaten, står det på siden.

Njølstad begynner i jobben 1. januar 2015. (©NTB)