Erna Solberg bommet med flyktningtall i fredagens partilederdebatt – men tror folk forstår at slike glipper kan skje. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Solberg tror folk forstår faktafeil om flyktninger

Statsminister Erna Solberg (H) åpnet valgkampen med å «ta» Ap-leder Jonas Gahr Støre i faktafeil. På valgkampens siste debatt var det hun selv som surret det til.

– Bare i dag kom det 200 flyktninger fra Syria over Storskog, sa Høyre-lederen under NRKs partilederdebatt fra Litteraturhuset i Fredrikstad fredag kveld.

LES: Hareide: – Imponert over religiøst forhold til eiendomsskatt

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Da hun senere i sendingen ble konfrontert med at ingen hadde kunnet bekrefte det tallet, svarte hun at det kom fra Justisdepartementet like før sending.

Mot slutten av debatten ble det hele avklart og oppklart: Tallet 200 refererer til hvor mange som er kommet over Storskog så langt i år. Fredag kom det 14 over Storskog – og rundt 200 totalt sett.

Tror folk forstår

– Det tallet jeg fikk rett før sending viste seg å være sammenblanding av to tall. Det kom 200 i dag, men ikke alle over Storskog. Det ble blandet sammen, sier Solberg til NTB.

At hun selv startet valgkampen med å arrestere Støre, for så selv å kludre det til i siste sving, tror hun ikke gjør så mye.

– Jeg tror folk skjønner at det kan komme en sånn. Dette er tall som ruller inn hele tiden. Og jeg tror ikke dette er avgjørende, poenget er at det kommer mange. Men ikke alle kommer over Storskog, sier statsministeren til NTB.

Tror det svir

Retorikkekspert Magnus Hoem Iversen, stipendiat ved Universitetet i Bergen, tror Solbergs faktafeil sved litt.

– Solberg er jo vanligvis en faktasterk politiker. Det var nok pinlig for henne å bli tatt i en feil, sier han til NTB.

Iversen menter at Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre var blant de sterkeste i den siste partilederdebatten før valget mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han mener at Støre har tatt seg opp – selv om han også fredag kveld fomlet litt med formalia i starten.

Småpartiene presset på

Under debatten ble Solberg – og ikke minst finansminister og Frp-leder Siv Jensen – hardt presset av samarbeidspartienes partiledere Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V).

De to fikk også med seg SV og De Grønne på å kreve svar på hva Norge vil gjøre på EUs ministermøte mandag. Der skal man diskutere å fordele 160.000 flyktninger.

Men Hareide og Skei Grande fikk ikke de svarene de ønsket seg, verken fra Solberg eller fra Støre.

– Jeg synes ikke det er forsvarlig overfor det norske asylsystemet og norske kommuner å si at uansett hvor mange som kommer til Norge, så skal vi ta enda litt flere. Nå må vi ha litt is i magen, sa Solberg.

– Vi kan ikke komme med et tall på vår andel når vi ikke vet hvor mange som kommer totalt, sa Støre.

Skuffet og misfornøyd

– Jeg er ikke fornøyd med svaret fra Solberg og med Støres opptreden, konstaterte Hareide overfor NTB etter debatten.

– Hvilket land er bedre i stand til å ta sin andel enn Norge? Jeg skjønner ikke hvordan Høyre, Frp, Ap og Senterpartiet ikke kan se det, utdyper han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skei Grande rettet også kritikken mot både Solberg og Støre etter debatten.

– Jeg er misfornøyd med Solberg, men enda mer skuffet over Støre. For han har et landsmøtevedtak bak seg på at vi skal ta imot 10.000 over to år, det ble kraftig applaudert av hans eget landsmøte. Nå har vi en enda mer krevende situasjon, og Støre kunne blitt enige med oss – og så ville vi fått et annet svar fra Solberg, resonnerte Venstre-lederen overfor NTB.

Les også
– Er vi ikke bra nok for Hamars ungdom?Café Uno
Les også
Lysbakken ba statsministeren være en Merkel
Les også
– Ikke hørt om kirkevalgetKirkevalg
Les også
Eit verdiparti med sosial samvit
Les også
Hareide: – Imponert over religiøst forhold til eiendomsskatt