Solberg trekker fram skole og psykisk helse

Statsminister Erna Solberg snakket mest om psykisk helse og skole i sin første nyttårstale

Fel­les for de to te­ma­ene var et ønske om å få flere med i ar­beids­li­vet.

- Kunn­skap er frem­ti­dens olje for Norge, sa Sol­berg i nytt­års­ta­len ons­dag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På årets førs­te dag lovte hun føl­gen­de:

- Re­gje­rin­gen vil satse mas­sivt på å gjøre gode læ­re­re i sko­len enda bedre. Flere ele­ver må få møte sin drømme­læ­rer.

Kri­tisk nivå

Stats­mi­nis­te­ren sier det er en ut­ford­ring at nors­ke ele­ver ikke lærer nok på sko­len i en tid da kra­ve­ne til kunn­skap øker.

- Det gjel­der sær­lig for fa­ge­ne ma­te­ma­tikk og na­tur­fag, sa hun.

Iføl­ge stats­mi­nis­te­ren har hver fjer­de nors­ke 15-åring et kri­tisk lavt kunn­skaps­nivå i ma­te­ma­tikk.

- Dette er al­vor­lig både for de det gjel­der og for vårt sam­funn. Mange av disse kla­rer ikke å full­fø­re vi­dere­gå­en­de skole. De ri­si­ke­rer å stå uten jobb, sa Sol­berg.

Rau­se­re ar­beids­liv

Stats­mi­nis­te­ren slo fast at «vi skal ha et ar­beids­liv med plass til alle».

Det gjel­der også for de som har fått et hull i CV-en etter en pe­rio­de med psy­kis­ke pro­ble­mer, sa Sol­berg. Hun viste til be­drif­ten Storm­berg, der 25 pro­sent av de an­sat­te har hatt vans­ke­lig­he­ter tid­li­ge­re med å få jobb.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er et ek­sem­pel til etter­føl­gel­se, sa stats­mi­nis­te­ren.

Hun lovte dess­uten at re­gje­rin­gen skal bidra:

- I årene som kom­mer vil re­gje­rin­gen ar­bei­de for å styr­ke det psy­kis­ke helse­til­bu­det. I dag er det ikke godt nok. Det må bli enk­le­re å få hjelp. Barn og unges ut­ford­rin­ger må sees tid­lig. Da unn­går vi at små pro­ble­mer får vokse seg store, sa Sol­berg.

En folke­syk­dom

Erna Sol­berg manet hver en­kelt av oss til å gjøre en inn­sats:

- Se hver­and­re, gi kom­pli­men­ter, ta tak i mob­bing - og ros barna etter at de har gjort fer­dig lek­se­ne - lød noen av opp­ford­rin­ge­ne.

I til­legg kan hver og en selv ta an­svar for egen psy­kisk helse, blant annet ved å sørge for å søke hjelp tid­lig nok, lød det fra stats­mi­nis­te­ren.

Sol­berg sa at halv­par­ten av oss blir ram­met av psy­kis­ke helse­pro­ble­mer en gang i løpet av livet.

- Dette er en av våre store folke­syk­dom­mer, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En bedre ver­den

Stats­mi­nis­ter Sol­berg kom også inn på det hun om­tal­te som «vår in­ter­na­sjo­na­le so­li­da­ri­tet eller kon­takt med om­ver­de­nen».

Hun nevn­te blant annet at Re­deri­for­bun­dets tre­nings­skip ga et vik­tig bi­drag etter ty­fo­nen på Fi­lip­pi­ne­ne, og hun pekte på at nors­ke fre­gat­ter bi­står i øde­leg­gel­sen av Sy­rias kje­mis­ke våpen og har ledet an i kam­pen mot pi­ra­ter i Aden­buk­ta.

I til­legg til å min­nes de fem nord­men­ne­ne som ble drept i ter­ror­an­gre­pet i Al­ge­rie, trakk Sol­berg fram nors­ke sol­da­ters inn­sats i Af­gha­ni­stan og bi­stands­ar­bei­de­res inn­sats i kon­flikt­om­rå­der - alt sam­men opp­sum­mert med at «de tar en per­son­lig ri­si­ko på våre alles vegne, for å skape en bedre ver­den».

Les også
- Fastleger kan ikke nekte pasienter prevensjon
Les også
Flertall sier nei til privatskoler