Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix

Skolebyråd vil straffe fravær med å ta barnetrygden

Foreldre som holder barna borte fra skolen i lang tid, bør straffes med å miste barnetrygden, mener skolebyråd Anniken Hauglie (H) i Oslo.

Tall fra Utdanningsetaten viser at 180 elever i Oslo-skolen har hatt mer enn 30 dagers fravær i løpet av det siste skoleåret. 70 elever har vært borte i 50 dager eller mer, mens tolv elever har et fravær på mer enn 100 dager, skriver Aftenposten.

– Vi har et problem med at en del elever er borte fra skolen i lang tid. En del tas ut for å reise til hjemlandet. Andre blir rett og slett bare borte. Det gjelder spesielt rombarn, sier Anniken Hauglie til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun sier fraværstallene er høyere enn hun hadde trodd og har sendt et brev til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) hvor hun ber regjeringen vurdere lovendringer for å sikre «reelle sanksjoner mot foreldres brudd på opplæringsloven».

Hun sier kommunen ikke har mange sanksjonsmuligheter i dag, men mener det må vurderes om man skal kunne frata foreldrene barnetrygden.

– Økonomiske sanksjoner kan være en sanksjonsform foreldrene vil merke. Det blir veldig konkret når man mister en inntekt, og jeg tror flere da ville tenkt seg om før de tok barna ut av skolen, sier Hauglie.

* Les også: Kronprinsbarna starter på privatskoler til høsten

Les også
Gutter som jukset med karakterene må møte i retten
Les også
Kritiske til at kronprinsbarna begynner på privatskoler
Les også
Kronprinsparet forstår at folk har meninger om skolevalg
Les også
KrF vil ha to lærere per klasse for de minste barna
Les også
Hel skoleklasse kjønnslemlestet i SverigeKjønnslemlestelse