I HARDT VÆR: Ap-leder Jonas Gahr Støre får kritikk for at han ikke forsvarte ytringsfriheten sterkt nok under karikaturstriden.

– Situasjonen var en annen i 2006

Jonas Gahr Støre avviser at han ville gjort noe annerledes dersom det var Klassekampen som trykket Muhammed-karikaturene for ni år siden.

Statsminister Erna Solberg tror norske myndigheter ville reagert annerledes på Magazinets trykking av Muhammed-karikaturer i 2006, dersom det var Klassekampen som gjorde det. Stoltenberg-regjeringen sviktet, sier Solberg til Dagens Næringsliv.

– En annen tid

Tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er ikke enig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg vil være varsom med å oppsummere 2006 med noen korte setninger. Det var en annen tid, en annen situasjon, og et annet trusselbilde for Norge. La meg gjenta det jeg har sagt siden 2008-2009: I alle uttalelser vi gav, understreket vi ytringsfrihetens betydning i Norge, en bærebjelke i vårt samfunn, og redaktørens helt klare rett til å trykke innenfor norsk lov, sier Støre til Dagen.

Mandag innledet han om sosialdemokratiets svar på ekstremisme på Bratteli-seminaret i Oslo, i regi av Arbeiderpartiet.

Se video av møtet mellom Støre, Selbekk og eks-imam Akkari

Beklager

Støre innrømmer overfor Dagen at «Magazinet og redaktøren ble satt i en veldig krevende situasjon med at så massiv oppmerksomhet fra både inn- og utland ble rettet mot han».

– Hvis det var ting vi sa i den forbindelse som kan ha bidratt til det, så beklager jeg det. En mening med å være menneske er at man gjør erfaringer og lærer underveis, så tar vi med oss erfaringene i dag. Men jeg vil også advare mot å trekke en rett strek fra 2006 til 2015, det er ulike situasjoner. Det som er felles er et kompromissløst forsvar for ytringsfriheten.

Respekt for trykking

I intervjuet med Dagens Næringsliv sier Solberg også at det «har noe med norsk politisk offentlighet å gjøre, at når noen kan defineres som kristen høyreside, er det litt mindre automatisk backing».

– Det er en påstand jeg ikke videre vil gå god for, og som jeg synes er vanskelig å kommentere bare med få setninger, sier Støre.

– Var det riktig å trykke karikaturene til Charlie Hebdoe om igjen etterpå?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har stor respekt for at avisredaksjoner verden over gjorde det. Det er et grunnleggende prinsipp at redaktøren gjør den vurderingen, og jeg har respekt for de som gjorde det denne gangen, sier Ap-lederen til Dagen.

Les også
Erkjenner at Selbekk ble stående aleneCharlie Hebdo
Les også
Solberg og Brende reiser til Paris
Les også
Minnet terrorofrene med hvite duer i Paris
Les også
Møttes for første gang til debatt om islamisme