Siste 22. juli-samling før Utøya gjenoppbygges

Man­dag har to år gått siden ter­ror­ak­sjo­ne­ne i re­gje­rings­kvar­ta­let og på Utøya. For mange på­rø­ren­de blir det en vik­tig merke­dag.

- To år er ikke mye. For mange av dem som mis­tet noen eller som var tett på, føles det nok fort­satt vel­dig nært, sier nest­le­der i Den na­sjo­na­le støtte­grup­pen etter 22. juli, John Hest­nes, til NTB.

To­års­da­gen skal mar­ke­res både i re­gje­rings­kvar­ta­let og på Utøya, og i til­legg blir det en rekke ar­ran­ge­men­ter rundt om i lan­det i regi av AUF.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Siste gang

Hest­nes ven­ter at flere hund­re vil møte opp i re­gje­rings­kvar­ta­let, samt at svært mange vil be­sø­ke Utøya i løpet av helga.

- For mange blir dette kan­skje siste mu­lig­he­ten til å se øya før AUF star­ter med sitt bygge­pro­sjekt på øya, sier han.

Sis­sel Sten­berg mis­tet dat­te­ren Vic­to­ria (17) på Utøya. Også hun ser på man­dag som en av de siste gan­ge­ne hun kan få se Utøya slik øya var den 22. juli for to år siden.

- Når AUF nå be­gyn­ner å rive ting der ute vil ikke Utøya len­ger være et sted vi kan min­nes Vic­to­ria på samme måte som før. Der­for blir man­dag vel­dig vik­tig, for det kan være den siste gan­gen vi ser ste­det hvor hun ble drept, sier hun.

Ve­ro­ni­ca var blant dem som ble drept ved pumpe­hu­set, som AUF plan­leg­ger å rive som et ledd i opp­byg­gings­ar­bei­det på øya.

Fullt pro­gram

Ar­ran­ge­men­te­ne man­dag 22. juli 2013 star­ter med en minne­mar­ke­ring med kranse­ned­leg­gel­se i re­gje­rings­kvar­ta­let klok­ken 10.00. Der­et­ter er det minne­guds­tje­nes­te i Oslo dom­kir­ke klok­ken 12.00, før AUF ar­ran­ge­rer en minne­mar­ke­ring på Thor­bjørn-kaia på land­si­den ved Utøya klok­ken 14.00.

Se­ne­re vil det bli en egen mar­ke­ring for de be­rør­te på Utøya.

- Det blir en dag uten pres­se og støy på øya. Folk skal få gå rundt på øya fritt i sitt eget tempo, sier Hest­nes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Åpent hele hel­gen

Utøya er åpen for be­rør­te hele hel­gen, i til­legg til man­dag.

- Det er ikke alle som øns­ker å være på Utøya på to­års­da­gen. Noen lo­kal­lag reis­te til om­rå­det i be­gyn­nel­sen av hel­gen, og bru­ker det som en an­led­ning til å møtes. Da kan med­lem­me­ne reise ut til Utøya når det pas­ser dem gjen­nom hel­gen, sier Hest­nes.

Sis­sel og Stein Ivar Sten­berg, for­eld­re­ne til Vic­to­ria, skal være på Utøya man­dag.

- Det å være der, og å se hvor­dan det ser ut i for­hold til van­net og bak­ken opp mot stien, det får oss til å be­ar­bei­de det som skjed­de. For oss hjel­per det å være der, sier Sis­sel.

Hele fa­mi­li­en Sten­berg skal være ved pumpe­hu­set rundt kvart over seks, da Vic­to­ria og de andre ved pumpe­hu­set ble drept.

Min­nes

Hest­nes har fått be­skjed om at mange av de be­rør­te vil mar­ke­re to­års­da­gen.

- Det er en vik­tig dag for mange. Dette er en dag vi skal hedre de drep­te og vise at vi aldri kom­mer til å glem­me det som skjed­de, sier han.

Prest Per Arne Dahl skal holde en egen håps­mes­se i Oslo doms­kir­ke på kvel­den 22. juli. Han sier det er vik­tig å min­nes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi øns­ker å min­nes dem som er gått bort, og å holde håpet oppe. Vi vil min­nes de drep­te den 22. juli, og plan­te og holde håpet le­ven­de, både om en bedre ver­den, men også for den en­kel­te, sier han til NTB.

- Toner ned

Hest­nes mener det blir vik­tig å mar­ke­re 22. juli i alle år fram­over.

- Dette er en vik­tig dag. Vi for­søk­te å tone ned årets mar­ke­ring noe, men de neste årene vil de tro­lig bli enda mind­re, sier han.

Han un­der­stre­ker at man for frem­ti­den bør finne en form på mar­ke­rin­gen som kan bli re­la­tivt lik fra år til år.

- Når de na­sjo­na­le min­nes­mer­ke­ne blir satt opp vil vi ha et fast sted å gå til, og et na­tur­lig sted å min­nes, sier han.

Les også
Lippestad og Jagland bekymret for ekstremisme
Les også
PST har snakket med 200 personer etter 22. juli
Les også
Lette fram de minste ordene om 22. juli