Lippestad og Jagland bekymret for ekstremisme

Thor­bjørn Jag­land mener Norge ikke har greid å be­kjem­pe eks­tre­mis­me etter ter­ror­an­gre­pet 22. juli 2011. Geir Lippe­stad er også be­kym­ret.

Europa­rå­dets ge­ne­ral­sek­re­tær Thor­bjørn Jag­land fryk­ter at eks­tre­me hold­nin­ger er i ferd med å få en plass i sam­funns­de­bat­ten i Norge.

- Det som for meg er et kraf­tig var­sku, er at vi har dette i fullt monn også i Norge, til tross for at vi har ikke ar­beids­le­dig­het, øko­no­mis­ke pro­ble­mer og so­si­al uro som i mange andre land, sier han til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jag­land sier han er redd for en smitte­virk­ning som vil føre til mer vold.

- Mange sier la dem slip­pe til, la dem bli en del av det nor­ma­le ord­skif­tet. Jeg er i tvil om det er rik­tig. Vi må passe på at ikke de blir en nor­mal del av den po­li­tis­ke de­bat­ten i Norge som så å si da reg­nes med, mener han.

Advokat Geir Lippe­stad er også be­kym­ret, to år etter 22. juli.

- Jeg er blitt mer be­kym­ret for eks­tre­mis­me. Rett og slett, sier han til Dags­avi­sen.

«Det er snart 2 år siden ter­ror ram­met Norge. På tide å ta et opp­gjør med tanke­god­set som lå bak? Ra­sis­tis­ke hold­nin­ger og hand­lin­ger», skrev han på Twit­ter for­ri­ge uke.

- Jeg har snak­ket med vel­dig mange men­nes­ker de siste to årene. Vi er ikke blitt mer ny­an­sert. Jeg føler vi er til­ba­ke der vi var før 22. juli. Vi snak­ker om «oss» og «dem». Og det be­kym­rer meg vel­dig, sier han.

Les også
Hyllet Breivik, vil på Stortinget
Les også
Breivik sendte klagebrev om brevsensur
Les også
Hadia Tajik støtter Fritt Ord-stipend til Fjordman
Les også
AUF utsetter gjenoppbygningen av Utøya