Det er fortsatt uklart hva som forårsaket lørdagens flystyrt i Egypt, der 224 mennesker mistet livet, men landets president Abdul Fattah al-Sisi utelukker at flyet ble skutt ned av militante islamister. Foto: Reuters / NTB scanpix

Sisi avviser at russisk fly ble skutt ned

Egypts president Abdul Fattah al-Sisi avviser at det russiske passasjerflyet som styrtet på Sinaihalvøya, ble skutt ned av opprørere. Propaganda fra islamistene, hevder han.

En militant islamistgruppe som har sverget troskap til Den islamske staten (IS), var raskt ute med å ta på seg ansvaret for lørdagens flystyrt som kostet 224 mennesker livet.

Eksperter stiller seg tvilende og viser til at gruppen ikke er i besittelse av mobile radarsystemer og tilstrekkelig langtrekkende raketter til å kunne skyte ned flyet, som befant seg i 9.000 meters høyde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

CIA-sjef James Clapper stiller også spørsmål ved påstanden.

– Det foreligger ingen direkte beviser for at styrten kan knyttes til en terrorhandling, sa Clapper mandag.

Egypts president Abdul Fattah al-Sisi utelukker at flyet ble skutt ned og kaller påstanden propaganda fra IS. Ifølge Sisi har det egyptiske forsvaret full kontroll på Sinaihalvøya.

– Tro meg, situasjonen i Sinai, særlig i dette begrensede området, er under vår kontroll, sier Sisi.

– Når IS kommer med slik propaganda, så er det for å skade stabiliteten og sikkerheten i Egypt og landets internasjonale omdømme, sier Sisi til BBC.

Russiske og egyptiske etterforskere er nå i ferd med å gjennomgå ferdsskriveren og taleregistratoren på det styrtede flyet, i et forsøk på å finne svar på hvorfor det styrtet.

Les også
IS-tilknyttet gruppe hevder de skjøt ned russisk fly
Les også
Russisk passasjerfly styrtet i Egypt