- Sharon reddet Israel i Yom Kippur-krigen

Brigadegeneral Moti Paz (64) hevder Ariel Sharon reddet Israel fra den sikre undergang i Yom Kippur-krigen i 1973. Paz ledet en tanksdivisjon i krigen og møtte Sharon flere ganger.

Bil­der og fil­mer fra Ariel Sha­rons opp­vekst og de fem sagn­om­sus­te kri­ge­ne han del­tok i, har flim­ret over is­ra­els­ke tv-skjer­mer de siste da­ge­ne. Alle har me­nin­ger og noe å si om den av­døde kri­ge­ren og stats­le­de­ren.

Bri­gade­ge­ne­ral Moti Paz ledet en tanks­di­vi­sjon og opp­holdt seg ved Suez­ka­na­len da Yom Kippur-kri­gen uten for­var­sel brøt ut. En­he­ten hans ble bom­bet av egyp­tis­ke fly, tre tanks ble skutt i brann og 15 sol­da­ter såret, men ingen drept.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ryk­te­ne svir­ret

- Ryk­te­ne be­gyn­te å svir­re om at noe var i ferd med å skje, men ingen snak­ket om krig. Vi var på vakt og hadde klar­gjort tank­se­ne våre. Så kom de egyp­tis­ke MIG21-fly­ene i lav høyde over oss, men det var dår­li­ge skyt­te­re, så de klar­te ikke å sette oss ut av funk­sjon, sier Paz til Dagen.

Han for­tel­ler at le­del­sen for Sør­kom­man­do­en be­ord­ret to is­ra­els­ke di­vi­sjo­ner sør­over mot byen Suez for å stan­se egyp­ter­ne fra å gå over ka­na­len og inn i Sinai, der­iblant Paz og hans enhet.

- Det ble rene ka­ta­stro­fen, vi mis­lyk­tes og hadde svært mange drep­te, for­tel­ler Paz.

Der­med gikk den tred­je egyp­tis­ke armé over ved Suez der de ble stå­en­de rett øst for ka­na­len.

Egen­rå­di­ge Sha­ron

Da er det ge­ne­ral Ariel Sha­ron duk­ker opp. Paz for­tel­ler at Sha­ron ikke trod­de på den is­ra­els­ke pla­nen, og nek­tet å flyt­te sin di­vi­sjon sør­over. I ste­det satte han over ka­na­len len­ger nord nær egyp­ter­nes andre armé, kjør­te så sør­over på vest­si­den av ka­na­len og av­skår egyp­ter­nes tred­je armé fra for­sy­nin­ger.

- Vi stod rundt dem på øst­si­den, og Sha­ron og hans di­vi­sjon hadde om­rin­get dem vest­fra. Det var en svært far­lig ope­ra­sjon, men en ren geni­strek. Hadde dette fei­let, hadde Is­rael tapt hele kri­gen, sier Moti Paz.

I ste­det stod de is­ra­els­ke styr­ke­ne med an­svar for 150.000 egyp­tis­ke sol­da­ter, som de kunne bombe eller ta til fange. På ordre fra den ame­ri­kans­ke uten­riks­mi­nis­ter Henry Kis­sin­ger fikk Is­rael ikke lov ver­ken å drepe dem eller ta dem, men skul­le gi dem både mat og vann.

Ville til Kairo

Da egyp­ter­ne var satt ut av spill, satte Moti Paz med sin tanks­di­vi­sjon på 20 tanks over ka­na­len ved Suez og kjør­te ho­ved­vei­en vest­over mot Kairo.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg slo av kom­mu­ni­ka­sjo­nen med res­ten av de is­ra­els­ke styr­ke­ne og kjør­te vest­over. Over­alt så vi sko­ene etter egyp­tis­ke sol­da­ter som hadde rømt for å komme unna, for­tel­ler Paz.

10 mil fra Kairo ble de stan­set - av is­ra­els­ke he­li­kop­ter som nek­tet dem å fort­set­te mot den egyp­tis­ke ho­ved­sta­den. Egypt hadde ka­pi­tu­lert, det var slut­tet fred, og igjen var det Kis­sin­ger som nek­tet de is­ra­els­ke sol­da­te­ne å slutt­føre kri­gen, i følge Paz.

Han gir gjer­ne Ariel Sha­ron æren for at Is­rael vant Yom Kippur-kri­gen.

- Dette var hans ope­ra­sjon, han klar­te å om­rin­ge egyp­ter­ne, det ble et vende­punkt i kri­gen som red­det oss, sier Paz.

Sha­ron ikke skyl­dig

Den pen­sjo­ner­te ge­ne­ra­len som har stu­dert inn­gå­en­de hva som skjed­de under Li­ba­non­kri­gen i 1982, av­vi­ser kri­tik­ken mot Ariel Sha­ron for den gru­ful­le mas­sa­kren i Sabra og Sha­ti­la i Bei­rut.

- Dette var de krist­ne fa­lan­gis­te­ne sitt verk. Is­rael hadde inn­tatt Bei­rut og hadde sol­da­ter i om­rå­det. Men det var helt umu­lig å kon­trol­le­re hva fa­lan­gis­te­ne fore­tok seg 24 timer i døg­net. Noe galt skjed­de, fa­lan­gis­te­ne skjøt ned over 800 inn­byg­ge­re i flykt­ning­lei­re­ne uten at Is­rael kunne for­hind­re det, sier Moti Paz.

Han sør­ger over at Sha­ron ble borte så alt­for tid­lig.

- Han hadde ideer og pla­ner om hvor­dan få slutt på kon­flik­ten med pa­le­sti­ner­ne. Men han kom aldri i mål fordi han ble borte alt­for tid­lig. Hele Midt­østen ville sett an­ner­le­des ut om ikke det hadde skjedd, sier Paz.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

DAGEN

Les også
Løgnene om Sharon
Les også
Tok farvel med Ariel Sharon