– Vi trenger i alle fall et par-tre dager til før budsjettforhandlingene er ferdige, sier KrF-leder Knut Arild Hareide. De borgelige forhandlerne møttes mandag morgen til nye budsjettdrøftelser.Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sentrumspartiene vil ikke ødelegge for Frp

Målet med budsjettforhandlingene er ikke å nulle ut så mange blåblå budsjettseire som mulig, forsikrer Venstre og KrF.

Budsjettforhandlingene på Stortinget handler om mer enn å flytte penger på neste års statsbudsjett.

– Vi skal ikke ødelegge Frps og Høyres seire. Samtidig er jo disse forhandlingene vår mulighet til å løfte vår politikk, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De to regjeringspartiene kan sette agendaen 365 dager i året. Jeg tror de forstår at budsjettet er en veldig viktig anledning for KrF og Venstre til å sette noen tydelige føringer, tilføyer han.

Mellomtittel

Venstre-nestleder Terje Breivik sier dette om skjebnefellesskapet som omslutter forhandlingene i Stortinget:

– Vårt mål er å forvalte samarbeidsavtalen til beste ut fra mandatet velgerne ga oss, altså et mandat for et nytt flertall.

Da Venstre gikk med på økt taxfreekvote under forhandlingene om revidert før sommerferien, lød Breiviks forsvar at Venstre ikke er med i samarbeidet for å ødelegge for de andre.

Gi for å få

Lokalvalget kommende høst danner et slags langsiktig bakteppe for budsjettdragkampen som nå utspiller seg i statsrådssalen for tredje uken på rad.

Da handler det om å ta vare på «den gode stemningen» mellom de fire.

Vurderingen går begge veier. Allerede valgnatten uttalte Frp-leder Siv Jensen at alle må få seire for å kunne gi andre gjennomslag.

– Alle fire partier må skinne, lød analysen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Feil retning

Hareide understreker at han har forlenget horisont også med tanke på de lange linjene i politikken. Små endringer i gal retning kan gi store utslag om noen år, er begrunnelsen.

– Vi har en samarbeidsavtale fram til 2017. Men utfordringen er at dette budsjettet går i feil retning på viktige områder for oss. Det er viktig at regjeringspartiene er seg bevisst at dette er en viktig problemstilling for oss, sier KrF-lederen til NTB.

Han peker på barnetillegget for uføre som et eksempel på en sak med små budsjettutslag i 2015, men som har store følger i årene som kommer.

Flere dager

«Mye gjenstår», «stor avstand» og «vi tar post for post», var gjennomgangstonen da de fire partiene fortsatte forhandlingene mandag.

– Vi trenger i alle fall et par-tre dager til, sa Hareide på spørsmål om hvor avgjørende dagen blir.

Også Venstre-leder Trine Skei Grande slo fast at det nok vil gå noen dager før en avklaring kommer. At innledende frister alt er brutt gjør ikke særlig inntrykk på partiene. Fremskrittspartiets parlamentariske leder Harald Tom Nesvik vil ikke høre snakk om tidspress.

– Vi er ikke opptatt av et bestemt klokkeslett eller en bestemt dag. Resultatet er viktigere enn når vi blir ferdige, sier han.

Les også
– Krise i det borgerlige samarbeidet
Les også
KrF og Venstre krever mer for å løse budsjettfloke
Les også
KrF: Budsjettpause tydelig signal til regjeringen
Les også
Budsjettforhandlingene har fått en plan