KrF og Venstre krever mer for å løse budsjettfloke

KrF har ingen planer om å ha kontakt med folk fra Høyre eller Frp før budsjettsamtalene formelt starter igjen søndag. Venstre og KrF krever «nye ting» og mer penger på bordet.

De parlamentariske lederne fra Høyre og Fremskrittspartiet og deres kolleger fra støttepartiene Venstre og KrF gikk torsdag kveld fra hverandre etter et kort møte på Stortinget.

Der ble de enige om å jobbe hver for seg fram til et nytt forhandlingsmøte søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

KrF svarer slik på spørsmål om hvordan partiet vil bruke tiden, og om det er utelukket med noen form for kontakt med Høyre og Frp i den tre dager lange pausen:

– Dette vil vi drøfte fredag. Vi møter ikke Høyre og Frp før søndag, sier kommunikasjonsrådgiver Dag Andreas Fedøy til NTB.

Nye ting på bordet

KrF-kilder antyder at partiet kommer til å jobbe internt og sammen med Venstre i påvente av at samtalene skal komme i gang igjen på søndag.

Venstre ønsket sent torsdag kveld ikke å si noe til NTB om hvordan partiet ser for seg å bruke fredag og lørdag. Men tidligere på kvelden sa parlamentarisk leder Trine Skei Grande dette:

– Vi må jobbe både med å få penger på bordet som vi kan omdisponere på en klok måte, og vi må se på hvilke prioriteringer vi har innenfor de forslagene vi selv har.

KrFs parlamentariske leder Knut Arild Hareide hadde vært gjennom et hastemøte med sin egen stortingsgruppe før det ble forhandlingspause.

– Noe er løst underveis. Men vi trenger å få nye ting på bordet fra regjeringen for å få til en løsning. Det er også noen spørsmål til oss som vi har opplevd som konstruktive. Det betyr likevel ikke at helheten er på plass, sa han.

– Enighet om pause

De fire partiene ga etter det korte forhandlingsmøtet inntrykk av at det hadde vært enighet om en tre dagers pause. En viktig grunn til det var at fristen som Stortingets finanskomité hadde satt, nemlig fredag klokken 12, uansett kom til å ryke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Regjeringspartiene forsøkte også å understreke at det ikke ligger noen dramatikk i pausen.

– Det er ikke kritisk, for vi skal bli enige. Og fristene i Stortinget vil bli overholdt, fremholdt Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

Frp og Venstre har stått steilt mot hverandre i spørsmål om bilavgifter. Frp vil ha lettelser, mens Venstre vil beholde eller øke avgiftene på tradisjonelle biler og heller gjøre det billigere å velge miljøvennlige kjøretøyer.

Dropper kutt i barnetillegg

KrF har vært lite fornøyd med den sosiale profilen, blant annet regjeringens forslag om kutt i barnetillegget for uføretrygdede. Sentrale kilder med innsyn i de pågående budsjettforhandlingene bekreftet overfor VG sent torsdag kveld at regjeringen dropper det svært omstridte forslaget.

Dessuten er støttepartiene lite fornøyd med regjeringens forslag til et kutt på 4 milliarder kroner i formuesskatten.

Les også
– Regjeringen dropper kutt i barnetillegget til uføre
Les også
KrF: Budsjettpause tydelig signal til regjeringen
Les også
KrF og Venstre spisser kravene i budsjettinnspurten
Les også
Budsjettforhandlingene har fått en plan
Les også
De blir nok enige til slutt