Seks personer som angivelig skal tilhøre en ekstrem jødisk gruppe, skal være pågrepet for drapet på Mohammed Abu Khudair onsdag. Foto: Reuters / NTB scanpix

Seks pågrepet for drap på palestinsk gutt

Seks jødiske israelere er pågrepet for drapet på den palestinske 16-åringen som ble brent til døde. Politiet mistenker dem for å ha hatt nasjonalistiske motiver.

Ettersom israelsk politi har lagt lokk på hele etterforskningen, er ingenting offisielt bekreftet. Men flere medier melder at seks personer ble pågrepet søndag.

Polititalsmann Micky Rosenfeld bekrefter dessuten at et antall jøder er pågrepet, og tilføyer at opplysninger om etterforskningen er taushetsbelagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Politiet tror motivet er nasjonalistisk, melder avisen Haaretz.

– De som er arrestert er tilsynelatende medlemmer av en ekstrem jødisk gruppe, sier en israelsk tjenestemann som ikke vil navngis, til nyhetsbyrået AFP.

Den israelske etterretningstjenesten Shin Bet opplyser at de mistenkte avhøres ved et av deres anlegg.

Sammenstøt

Den foreløpige obduksjonsrapporten viser at 16 år gamle Mohammed Abu Khudair ble brent levende etter at han ble bortført i Øst-Jerusalem onsdag.

De sjokkerende opplysningene har bidratt til å skape mer raseri blant palestinere og israelske arabere. Gatekampene fortsatte søndag i flere israelske byer med stor arabisk befolkning og 35 mennesker ble pågrepet, over halvparten mindreårige, opplyser politiet.

– Vi demonstrerer mot israelere som oppmuntrer til hat på nettet, de sier «død over araberne», sier en demonstrant i byen Qalansuwa.

Netanyahu fordømmer

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu svarte søndag kveld med å omsider fordømme bortføringen og drapet på det Haaretz omtaler som en uvanlig pressekonferanse. Netanyahu ser ingen forskjell på terrorhandlinger begått av jøder eller arabere, sa han ifølge avisen.

– På samme måte som jeg fordømmer drap på arabere, fordømmer jeg også drap på jøder, sa statsminister Netanyahu.

– Det er dette som skiller oss fra våre naboer. Der blir drapsmennene ønsket velkommen som helter, og torg blir oppkalt etter dem, sa Netanyahu videre, og krevde at at de palestinske myndighetene leter etter gjerningsmennene bak trippeldrapet på Vestbredden med samme styrke.

Mange palestinere tror Khudair ble drept som hevn for bortføringen og drapene på tre israelske tenåringer utenfor Hebron på Vestbredden. Søndag ble det meldt at den israelske hæren har pågrepet en palestiner som skal være mistenkt for medvirkning til drapene. Dette er ikke bekreftet.

– Må behandles som terrorister

Statsministerens uttalelser fulgte med en fordømmelse også fra ytre høyresiden i israelsk politikk og Netanyahus koalisjonspartner, bosetterpartiet Jødisk hjem.

Økonomiminister og partileder Naftali Bennett kaller drapet «avskyelig, umoralsk og antijødisk» etter at det ble kjent at tre antatte jødiske ekstremister er pågrepet for drapet.

Høyre-nasjonalisten tok samtidig til orde for at Israels antiterrorlover anvendes på dem som er ansvarlig for drapet på den palestinske gutten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Militæroperasjoner

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas har bedt FNs generalsekretær om å sørge for en internasjonal gransking av drapet.

I de tre ukene som har gått siden bortføringene har det blitt skutt mange raketter fra Gazastripen mot Israel, som har svart med både luftangrep og artilleriild. Natt til søndag gjennomførte Israel ti luftangrep mot Gazastripen.

Det israelske forsvaret opplyser at angrepene var rettet mot området brukt av militante palestinere på Gazastripen. Like fullt ble 20 raketter skutt fra Gazastripen søndag.

Flere hundre palestinere er pågrepet og minst fem er skutt og drept i militæraksjonene som Israel iverksatte på Vestbredden etter trippeldrapet.

Les også
Voldelige protester sprer seg i Israel
Les også
Obduksjon: Palestinsk 16-åring ble brent levende
Les også
Tusener fulgte drept tenåring til graven
Les også
To hus truffet av raketter i Sør-Israel