Samler asylsøkere til norsk julefeiring

Mange asylsøkere fikk smake pinnekjøtt for aller første gang.

Den kristne innvandringsorganisasjonenKIA og pinsemenighetenSalt Bergenskirken inviterte i ettermiddag asylsøkere til julefest iBergen sentrum.

– Et flott initiativ, sier Faramoush Khidir Ahmed, som er kurder fraIrak. Da han fikk høre om arrangementet, ble han så begeistret at han tilbød seg å hjelpe til med forberedelsene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også:Slik takket asylsøkere for god integrering

Pinnekjøtt og storpolitikk

Sammen med Ahmed står Maso, som kommer fraIran. Også han har vært med på forberedelsene som skulle til for å ta imot de opp mot 250 gjestene som var ventet til festen. De to har til felles at de er ateister av overbevisning, og at de for tiden oppholder seg vedArna asylmottak på ukjent tid. Der har de kommet i kontakt med representanter fra KIA som har språkkafe ved mottaket.

– De har hjulpet oss der, og vi synes det var fint at vi kunne hjelpe andre, vi også, sier Ahmed.

– Hvordan vil det bli med norsk julemat?

– Vi gleder oss, ler Ahmed.

– Jeg har smakt pinnekjøtt en gang. Jeg liker det, forsikrer han.

En annen venn fra asylmottaket kommer bort, og introduserer seg som Borhan, fra Kurdistan.

– Ja, han er også fra Iran, sier Ahmed.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Nei, ikke Iran,Kurdistan, korrigerer Borhan, før de tre bryter ut i latter. Mens kameratene er ateister, representerer han yarsanismen, som for det meste praktiseres av kurdere. De storpolitiske motsetningene fra hjemtraktene har imidlertid ikke hindret de tre fra å bli gode venner og å stille på julefest i finstasen.

Les også:Flyktninger blir kristne i Europa

Viktig

Lillian Haugereid er nylig ansatt i KIA og er med på julefesten for første gang. KIA har språkkafe på Arna ogLindås mottak. I tillegg er Sund mottak representert.

– Injera er et vegetarisk alternativ for dem som faster eller av andre grunner ikke ønsker å spise kjøtt.

– Hvor viktig er slike arrangement for asylsøkere?

– Jeg har snakket med mange som sitter på mottak, og det er ingen tvil om at arrangement som er dette er veldig, veldig viktig for dem. Det gir dem en mulighet til å ha kontakt med andre som ikke er på mottaket, sier Haugereid.

– Gjensidig glede

Gina Gjerme leder Salt Diakonal, som samler menighetens diakonale innsats i Bergen. Hallgeir Berge, som først arrangerte julefester for asylsøkere, er medlem i Salt Bergenskirken. Det var bakgrunnen for at menigheten for to år siden ble medarrangør. I år er julefesten er formalisert del av arbeidet i Salt integrering.

– Hvorfor skal en menighet drive med integrering, Gjerme?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg tror det er helt essensielt at vi som menighet ser dem som kommer utenfra, de som ikke hører hjemme. Det er selve kjernen i det kristne budskapet. Vi ønsker å være en utstrakt hånd for de fremmede, og de som trenger det, sier Gjerme.

Hun sier at arbeidet med integrering har vært en gjensidig glede.

– SærligSalt Nordhordland, en av nærkirkene våre, har et utbredt arbeid blant flyktninger fra Syria. Her har folk virkelig stilt opp for dem, og de som var fremmede er blitt venner. Og det er ikke bare vi som hjelper dem, de har også betydd mye for kirken, forteller Gjerme.

Oppfølging

Det ble også gavedryss under gårsdagens feiring. Givere og sponsorer sørget for at ingen gikk tomhendt hjem. I tillegg tok en sponsor seg av transporten fra og til de ulike asylmottakene.

– Hensikten er å skape et møtepunkt. I år har vi jobbet ekstra med den videre oppfølgingen av dem som ønsker det. Det kan være noen som ønsker å tilhøre et kristent fellesskap, mens andre bare er interessert i å være med på lignende arrangement som dette. Julefesten er et uttrykk for at vi bryr oss, men også en arena hvor vi knytter kontakter og kan jobbe med integrering.