Flyktninger blir kristne i Europa

Da flyktningstrømmen kom til Finland, banket muslimer på døren til den lutherske kirken.

30.000 flyktninger søkte ly iFinland i fjor. Samtidig opplevde finske kirker stor pågang fra muslimer som var nysgjerrige etter å vite mer om den kristne troen, skriver den kristne ukesavisenUusi Tie.

– Interessen har vært størst blant afghanere, irakere og iranere, sier Marja-Liisa Lihia, ansvarlig for innvandrersaker i den lutherske kirken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Uusi Tie har spurt prester i 165 lutherske kirker om hvor mange muslimske asylsøkere de hadde døpt. Alle kirkene lå nær asylmottak. Avisen fikk svar fra 128 kirker, og det viste seg at 117 muslimer var blitt døpt.

Antallet var høyest i en av kirkene der presten selv hadde arabisk som morsmål. Her var 18 muslimer blitt døpt, og flere gikk til dåpsundervisning.

– Kanskje kan det bli snakk om 40-70 til som vil døpes, sier presten, som nå trenger flere folk til å hjelpe seg. Han rekker ikke over alle.

Prestene som har døpt muslimer, forklarer den store interessen for kristen tro med at mange muslimer er frustrert over volden som skjer i islams navn og blir tiltrukket av det kristne budskapet om kjærlighet og nåde.

Massedåp

Magasinet Stern har skrevet om massedåp iTyskland. Det samme har The Guardian gjort. Den britiske avisen har laget reportasje fra en kirke i en forstad tilBerlin, der menigheten har vokst fra 150 til 700 på to år. Veksten kommer i stor grad av muslimer som er blitt kristne.

Det finnes ingen sikre tall på antall konvertitter i Europa, skriver The Guardian, men mye tyder på at det er en trend at muslimer søker til kirkene etter å ha flyktet fra krig, undertrykkelse og økonomisk nød.

Når det gjelder motivet for konverteringene, kan dette både handle om oppriktig tro, takknemlighetsgjeld overfor kristne som har hjulpet dem og en forventning om at konvertering kan gjøre det lettere å få asyl, skriver avisen.

Advarsler

IØsterrike registrerte den katolske kirken 300 søknader om voksendåp bare i løpet av de tre første månedene i fjor. 70 prosent av konvertittene var flyktninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I fjor laget østerrikske biskoper nye retningslinjer, der de bad prester være på vakt overfor muslimer som konverterte for å få opphold. Det ble frarådet å døpe muslimer som var midt i en asylprosess, og man stilte krav om at konvertitter måtte delta på et ettårig innføringskurs i kristen tro.

– Vi er ikke interessert i proforma-kristne. Vi må kunne registrere en eller annen form for endring i folk, sier Friederike Dostal i Wien erkebispedømme til The Guardian.

Advarsler er også gitt iSveits.

– Men vi har ikke inntrykk av at det er mange falske omvendelser, sier Kathrin Anliker, talsperson ved et rådgivningssenter for integrasjon og religion, ifølge nettavisenevangelicalfocus.com.

Mange av konvertittene i Sveits er blitt med i evangeliske frikirker.

– Den sterke åndeligheten og den familiære atmosfæren i disse kirkene ser ut til å tiltale dem, sier presten Philippe Dätwyler.

Fant troen i Belgia

– Gud brakte meg tilBelgia for at jeg skulle bli kjent med ham, sier flyktningen «M», en kvinne fra Iran som håper på et nytt liv i Europa. Hun forteller historien sin til evangelicalfokus.com.

– I utgangspunktet ønsket jeg ingen ny religion, forteller kvinnen, som hadde gitt opp islam og som ikke trodde at kristendommen hadde noe å tilby. Like fullt kom hun i kontakt med en kirke og ble sterkt grepet av budskapet om Jesus.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Gud brukte alle de vanskelige opplevelsene jeg har vært igjennom, til å plante troen i meg. Han har lært meg å vandre med ham og å stole på ham, sier kvinnen.

Hun syntes det var svært vanskelig å komme som flyktning til Europa, selv om hun kunne snakke engelsk.

– Du føler deg alene og trenger så sårt noen du kan snakke med og stole på, men ingen skjønner egentlig hva du har vært igjennom og hva du har mistet, sier kvinnen.