SKAFFE GJESTER: - Det er min jobb å skaffe gjester til hotellet, og belegget ser bra ut fremover, sier Fanny Evensen, som har arbeidet på Nes Ammim kibbutzhotell i Nord-Israel i sju år.
Foto: Ove Eikje
Salgssjef på hotell i kristen kibbutz
Fanny Evensen fra Kristiansand arbeider som salgssjef på et hotell i en kristen kibbutz i Nord-Israel. Hun vil gjerne ha flere norske turister.
- Vi venter flere grupper fra Norge i tiden fremover, og det ser for tiden bra ut med belegg. Men vi frykter at det skal bli en ny arabisk intifada, sier Fanny Evensen. Hun har bodd 24 år i Israel, og arbeider på Nes Ammim kibbutzhotell, som ligger i rolige omgivelser like nord for byen Akko.
Selv er hun bosatt i kibbutzen Lohamei Ha Getaot en kort sykkeltur unna.
- Nes Ammim er den eneste kristne kibbutz i Israel, og vi arbeider etter den gamle metoden med volontører som får mat, losji og lommepenger for sin innsats, forteller kvinnen fra Sørlandet.
Startet av hollandsk lege
Dette er en tysk-nederlandsk kibbutz, og har en spesiell historie:
Etter andre verdenskrig jobbet en kristen hollender ved det skotske hospitalet i Tiberias som lege. Han ønsket å gjøre noe godt igjen etter det som var skjedd med jødene under krigen. Derfor ville han starte et tiltak som kunne tjene Israel og det jødiske folk.
- Han kjente flere jøder i Israel, og sammen klarte de å kjøpe dette området. De bygde opp stedet, dyrket jorden og bygde et hotell og flere mindre hus. I 1980-årene bodde 150 mennesker fra Holland her, men under intifadaen for noen år siden reiste de fleste hjem. I dag er det 25 hollandske og tyske volontører, og mye av området leies ut til israelere, forteller Fanny Evensen.
Hun legger til at kibbutzen prøver å bevare sin kristne profil, og har også et eget kirkehus hvor gjestene kan samles til bønn og meditasjon. En annen viktig målsetting er å arbeide for fred mellom jøder og arabere.
Kontakt med turagenter
Salgssjefen opplyser at hotellet har i dag 48 rom og 10 familiehus, og hennes oppgave er å skaffe gjester.
- En gang i uken drar jeg til Tel Aviv og andre byer og besøker ulike turagenter, og jeg kontakter også noen agenter i utlandet, forteller hun.
- Hvordan er det å få tak i nok gjester?
- I begynnelsen av året er det litt vanskelig å få gjester for det er litt kjølig på denne tiden, som også er den billigste perioden. Men det ser bra ut fremover, og det skal bli ekstra hyggelig å få besøk av ei stor gruppe fra Kristiansand til sommeren. De fleste gjestene kommer imidlertid fra Israel, og mange kommer hit siden vi kan tilby et flott turterreng, og det er ikke minst populært med sykkelturer i området, svarer hun.
I krigssonen
Fanny Evensen bor ikke langt fra grensen til Libanon, og sommeren 2006 havnet hun i krigssonen.
- Dette var en veldig tøff tid, og jeg har aldri opplevd krig før. Jeg syntes det var en uvirkelig situasjon å se røyken etter alle rakettnedslagene. Det var farlig å dra hjem, og jeg bodde på hotellet, som også hadde et stort tilfluktsrom. Snart måtte vi stenge hotellet, og alle arbeiderne ble sendt hjem. Siden det ikke var noe å gjøre, reiste jeg hjem til Norge noen uker. Jeg kom tilbake like før krigen var over, og da hadde vi åpent hotell for de israelske soldatene som kom fra fronten, minnes Fanny Evensen.
Drømmer om Norge
Sørlandsjenta ble skilt fra sin israelske mann i 1998, og det ble en vanskelig periode. Hun kunne tenke seg å reise hjem til Norge, men fikk ikke ta med seg de to døtrene. De er i dag 19 og 22 år, og eldste jenta bor for tiden i Oslo, og trives godt i Norge.
- Den yngste avtjener sin to års militærtjeneste, og heldigvis er hun i flyvåpenet på en fredelig base ikke så langt unna, og er ferdig til sommeren.
- Blir du værende i Israel?
- Jeg er i tvil, men tenker på å dra til Norge, ikke minst etter å ha opplevd krigen i 2006. Jeg drømmer noen ganger om å kjøpe et sommerhus på Sørlandet, og være halve året i Norge og resten i Israel. Det er en deilig drøm, avslutter Fanny Evensen.