Deig: Sabine holder en ferdig gjennomsyret deig som skal bli til et brød.
Bjørn Olav Hammerstad
Sabine baker brød som på Jesu tid
Slik kan en trendy klump med deig forklare Guds plan for verden.
Sabine Henlin-Strømme åpner kjøleskapet og tar ut to hvite plastbeger. I bunnen av hvert beger ligger et par centimeter med deig.Det er ikke noe annet enn vann og mel, men kombinasjonen er potent og den lille deigen har nok kraft i seg til å prege en hel brøddeig.
Surdeigsbrødbaking har vært populært en god stund, og den tidkrevende metoden har fått en skikkelig opptur under korona-pandemien. Den oppturen varer fortsatt, ifølge en fersk pressemelding fra Opplysningskontoret for brød og korn.
Trendy eller ikke, surdeigsbakst har lange røtter og nevnes flere steder i Bibelen. I søndagens prekentekst bruker Jesus surdeigen som et bilde på hvordan Guds virkelighet skal trenge inn i hele skaperverket.