Røe Isaksen må holde seg unna muslimsk skole

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) erklærer seg inhabil når en varslet klage på vedtaket om å tillate en muslimsk skole i Oslo skal behandles.

- Jeg ser at det kan stil­les spørs­mål ved min ha­bi­li­tet. Det er vik­tig at alle føler seg tryg­ge på at kla­gen blir be­hand­let på en uhil­det måte. Der­for vil jeg be stats­mi­nis­te­ren om at det ut­nev­nes sette­stats­råd i denne saken, sier Røe Isak­sen i en presse­mel­ding fre­dag.

Ut­dan­nings­di­rek­to­ra­tet god­kjen­te man­dag 31. mars pri­vat­sko­len «Mødre for mus­limsk grunn­sko­le» i Oslo, og Kunn­skaps­de­par­te­men­tet er klage­in­stans i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bak­grun­nen for at Røe Isak­sen er­klæ­rer seg in­ha­bil er måten han svar­te på da han fikk en SMS fra skole­by­råd i Oslo, An­ni­ken Haug­lie (H), om en mulig klage på ved­ta­ket. Stats­rå­den svar­te på SMS at de­par­te­men­tet ikke kunne ta kla­gen til følge.

- Jeg burde ikke ha be­svart tekst­mel­din­gen slik. Det var en dår­lig vur­de­ring fra min side. Jeg burde ha av­ven­tet de­par­te­men­tets vur­de­ring av klage­sa­ken før jeg ut­tal­te meg, sier Røe Isak­sen.

Han vars­ler at han ikke len­ger vil ha noen be­fat­ning med denne kon­kre­te saken.

«Dår­lig sak for oss»

Kunn­skaps­de­par­te­men­tet gikk fre­dag til det noe uvan­li­ge skrit­tet å gjen­gi hele SMS-ut­veks­lin­gen mel­lom Haug­lie og stats­rå­den.

Da Haug­lie for­klar­te at hun var po­si­tiv til å sende inn en klage på pri­vat­skoleved­ta­ket, svar­te Røe Isak­sen slik:

«Sik­ker på det? Da gjør du dette til en po­li­tisk sak, og du vet vi ikke kan ta kla­gen til følge. Det vil kun for­len­ge en dår­lig sak for oss.»

Der­et­ter svar­te Haug­lie:

«Jeg (og by­råds­av­de­lin­gen) trod­de ikke vi hadde det (klage­ad­gang, red. an­merk), men TV 2 viste meg epos­ten fra Udir. Ap, Frp har/skal fore­slå i by­sty­ret å klage. Da er det vans­ke­lig å av­vise det iom for­sla­get sik­kert får fler­tall, pluss at min an­be­fa­ling var å av­vise søk­na­den. Mitt svar var at jeg var po­si­tiv til å prøve mu­lig­he­ten.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kunn­skaps­mi­nis­te­ren svar­te «Ok. For­står det.»

Møter kri­tikk

Ar­bei­der­par­ti­ets ut­dan­nings­po­li­tis­ke tals­mann Trond Giske mener spørs­mål om pri­vat­sko­ler i høy­es­te grad er en po­li­tisk sak. Han peker på at den mus­lims­ke sko­len møter mot­stand også in­ternt i re­gje­rings­par­ti­ene Høyre og Frp.

- Da må stats­rå­den være vil­lig til å ta de sa­ke­ne som kom­mer på hans bord, sier Giske til TV 2.

Han tok opp den mus­lims­ke sko­len med stats­mi­nis­ter Erna Sol­berg (H) i Stor­tin­get denne uken. Ap fryk­ter grønt lys til en mus­limsk skole vil føre til at barn i stør­re grad blir sor­tert i sko­ler etter re­li­gion.

Sol­berg sier det er ut­ford­ren­de med sko­ler som ba­se­rer seg på et re­li­giøst grunn­lag, og at det er ut­ford­ren­de med se­gre­ge­ring i sko­len.

- Men det vik­tigs­te er at inn­hol­det i disse sko­le­ne bi­drar til in­klu­de­ring, del­ta­kel­se og for­stå­el­se, sier hun.

Frp er svært skep­tisk til at det nå igjen åpnes for å etab­le­re en mus­limsk skole.

- Vi er sterk imot dette og er be­kym­ret for hva slags ver­di­er barna vil lære på denne sko­len, sier ut­dan­nings­po­li­tisk tals­mann Mazyar Kes­hva­ri i Oslo Frp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

NTB

Les også
Muslimsk skolesøknad kan havne hos regjeringen
Les også
Solberg fikk spørsmål om muslimsk skole i Oslo
Les også
Utdanningsdirektoratet sier ja til muslimsk skole i Oslo