KRITISERER: Rødt-politiker Mímir Kristjánsson kritiserer KrF for å motta milliongave fra to av Norges rikeste. Selv vil han ha millionstøtte fra fagbevegelsen.

Rødt-Mímir mener KrF burde takke nei til milliongaver

Han mener partiet går fra å være grasrotparti til å bli et «kunstgressparti». – Bare tull, svarer KrF.

– Fanden sørger for sine, sier en oppgitt Mímir Kristjánsson.

Rødt-politikeren reagerer sterkt på at KrF har tatt imot to millioner kroner i valgkampbidrag fra milliardærene Stein Erik Hagen og Christen Sveaas.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

KrFs generalsekretær Geir Morten Nilsen har allerede avslørt at pengene vil gå til partiets største markedsføringskampanje noensinne.

– Urettferdig situasjon

Kristjánsson frykter det vil påvirke valgresultatet.

– Vi er fire partier som ligger rundt sperregrensen, og verken Rødt eller MDG får denne typen penger. KrF og Venstre får en helt annen forutsetning for å kjøpe reklameplass og drive valgkamp, sier Rødt-politikeren og konkluderer:

– Det er en urettferdig situasjon.

Han mener det er ren kynisme som ligger bak milliardærenes gaver.

– Dette er milliardærer som nyter godt av høyresidens økonomiske politikk. Derfor investerer de en liten del av skattekuttene sine i politiske partier som vil fortsette den politikken. Det er en uheldig sirkeleffekt.

Mener KrF er naive

KrFs generalsekretær Geir Morten Nilsen har sagt til Dagen at det følger «over hodet ingen bindinger med disse midlene».

Kristjansson mener det er naivt å tro, og sier at KrF burde ha takket nei til pengene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

JA TAKK: Generalsekretær i KrF, Geir Morten Nilsen, kan glise for milliongavene. Han mener det er «tull» at de vil påvirke politikken.

– Neste gang KrF har en debatt om å fjerne formuesskatten eller innføre arveavgift, vil det veie tungt i debatten at de er avhengige av mennesker som har det som sin hjertesak. Det skjer uten at Sveaas eller Hagen trenger å si noe som helst, sier han.

– Alle skjønner at penger betyr skjulte eller åpne bindinger. Du blir redd for å legge deg ut med personene som betaler regningene dine.

– Er det annerledes når KrF tar imot penger fra milliardærene, enn når Venstre eller Frp gjør det?

– Ja, jeg mener det. De har lagt vekt på å ikke være borgerlige, men et folkeparti fra den frikirkelige bevegelsen. Nå går de fra å være grasrotparti til å bli et kunstgressparti der pengene kommer ovenfra.

– Bør roe ned «pengegaloppen»

Mens SV, Arbeiderpartiet og Senterpartiet har fått flere titalls millioner i valgkampbidrag fra fagbevegelsen, har Rødt blitt holdt ute av det gode selskap.

Selv om de har gjort flere justeringer for å gjøre seg mer spiselig.

– Hva er forskjellen på å motta støtte fra LO og Stein Erik Hagen?

– Den store forskjellen er at fagbevegelsen er en folkebevegelse som er organisert nedenfra fra vanlige mennesker og representerer interessene til veldig mange. Store pengebeløp fra enkeltpersoner mener jeg det burde være et tak på.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han mener det er på tide å roe ned «pengegaloppen» i norsk politikk på begge sider av politikken.

– Norske partier bruker stadig mer på valgkamp for hvert valg. Det bør ikke være pengene som avgjør.

KrF: – Bare tull

KrFs generalsekretær er derimot ikke enig i at de har latt seg kjøpe av milliardærene.

– Jeg synes ikke det er noe å skamme seg for at næringslivet ønsker å bidra til KrF. Det aller viktigste bidraget til vår valgkamp kommer fra de mange hundre KrF-erne ute i hele landet som stiller opp frivillige og møter velgerne. Ingen sum kan erstatte det, skriver Nilsen i en e-post til Dagen.

Han reagerer på Kristjanssons spådom om at gavene vil påvirke KrFs politikk.

– At KrFs ledelse og grasrot på grunn av dette kommer til å vedta annen politikk enn den vi mener er best for landet vårt, er bare tull. Jeg tror de fleste vet at KrF er et parti som er villige til å stå for våre standpunkter uavhengig av om noen skulle være uenige.

Nilsen mener fagbevegelsens bevilgninger til venstresiden gjør det nødvendig av de ikke-sosialistiske partiene tar imot de midlene de kan få.

– Det er viktig for oss å i alle fall ha et minimum av synlighet i valgkampen, skriver han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For ordens skyld gjøres det oppmerksom på at Geir Morten Nilsen er i permisjon fra stillingen som konsernsjef i Mediehuset Dagen. Nilsen begynte som generalsekretær i KrF 1. september 2019.