Reza ble pågrepet før helgen og satt i forvaring på Trandum, rett ved Oslo lufthavn Gardermoen i Akershus, frem til han ble sendt tilbake til Afghanistan mandag kveld. Foto: Svend Ole Kvilesjø

Reza-saken avvist - sendt tilbake til Afghanistan

UNE avviste at Reza kunne være i Norge til rettssaken i mars. – Han tar det med fatning, men er redd, sier advokat Knut Olav Eldhuset.

Mandag ettermiddag fikk advokaten beskjeden han håpet han ikke ville få. Utlendingsnemnda har nok en gang avvist at afghaneren Reza får bli i Norge i påvente av rettssaken skal opp i Oslo tingrett i mars. Han sitter på Trandum og blir dermed sendt ut med flyet som går klokken 18 mandag kveld.

LES: Konvertitt-retur kan være i strid med ny instruks

– Vi har ikke fått medhold. Han blir dermed sendt ut, sier Eldhuset til Dagen.

– Det betyr at han må delta i egen rettsak via Skype, sier Eldhuset.

Eldhuset hadde planlagt å få utreisen opp til behandling Oslo tingrett mandag hvis UNE ikke gav afghaneren medhold i at han kunne være i Norge til rettssaken startet. Da svaret kom skriftlig fra UNE etter klokken 15 mandag, var det for sent å starte prosessen i tingretten.

– Det er smålig at han ikke får bli i Norge frem til rettssaken starter, sier Eldhuset.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Profesjonskamp

Ifølge Eldhuset var det ikke gitt noen begrunnelse for avslaget. På forhånd hadde han satt sin lit til den nye instruksjon fra Justisdepartementet som kom fredag kunne benyttes for Reza. Der heter det at afghanske barnefamilier ikke kan tvangsreturneres med mindre de har nettverk og ressurser til å etablere seg.

– Muntlig har jeg fått til svar at den har liten relevans bortsett fra for barnefamilier, sier Eldhuset.

Eldhuset er nå spent på rettssaken i mars. Det avgjørende i saken er om Reza blir trodd på at han har konvertert til kristen tro eller ikke. UNE mener at han har konvertert for å få opphold. De som UNE oppfatter som reelle konvertitter, får asyl i Norge.

– Rettssaken blir en profesjonskamp hvor kirken og biskopen er på den ene siden og UNE er på den andre siden, sier Eldhuset.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Post by Dagen.

Les også
Konvertitt-retur kan være i strid med ny instruks
Les også
Kristen-ledere kjemper for konvertitt timer før utsendelse
Les også
UNE vurderer Reza-saken nå