Raseriet stiger i Hellas etter drap på venstreradikaler

Få timer før gre­ker­ne gikk til ge­ne­ral­streik ons­dag ble en venstre­ra­di­kal hip­hop-san­ger kniv­drept i et slags­mål med en ny­na­zist i Aten.

Dra­pet truer med å nøre opp under ra­se­ri­et og den so­sia­le uroen som Hel­las har opp­levd i for­bin­del­se med kutt­po­li­tik­ken.

Denne uken er nok en gang tu­sen­vis av ar­bei­de­re ute i ga­te­ne for å pro­te­ste­re. Man­dag mar­sjer­te 17.000 læ­re­re og andre an­sat­te i of­fent­lig sek­tor. Ons­dag var det plan­lagt to nye de­mon­stra­sjo­ner for an­sat­te i of­fent­lig sek­tor, sam­ti­dig som an­sat­te i pri­vat sek­tor gjen­nom­før­te en fire ti­mers støtte­streik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samme mor­gen våk­net Hel­las til ny­he­ten om at den 34 år gamle hip­ho­par­tis­ten Pav­los Fys­sas var kniv­drept under en slåss­kamp i for­sta­den Ke­rat­sini vest i Aten. En 45 år gam­mel mann ble se­ne­re på­gre­pet, mis­tenkt for dra­pet. Han skal være med­lem av det ny­na­zis­tis­ke par­ti­et Gyl­lent Dag­gry.

Fot­ball­kran­gel

- Den mis­tenk­te har til­stått og inn­røm­mer også at han har en spe­si­ell po­li­tisk til­knyt­ning, sier en ikke navn­gitt po­liti­kil­de.

Iføl­ge gres­ke medi­er ble slags­må­let ut­løst av en kran­gel om fot­ball, men etter hvert ut­ar­tet det til å hand­le om po­li­tikk.

Fre­dag ble åtte med­lem­mer av kom­mu­nist­par­ti­et KKE såret i et annet an­grep som ny­na­zis­ter skal ha stått bak. An­gre­pet skjed­de i en for­stad like ved Ke­rat­sini.

Tje­ner på kri­sen

Gyl­lent Dag­gry har med inn­vand­rer­fiendt­lig re­to­rikk og mat­ut­de­ling «bare for gre­ke­re» vokst seg stort under den øko­no­mis­ke kri­sen. Parti­med­lem­mer har de siste årene vært inn­blan­det i flere volds­epi­so­der ret­tet mot inn­vand­re­re.

Hel­las er nå inne i sitt sjet­te år med krise­til­tak. Innen året er slutt vil re­gje­rin­gen kutte 4.000 job­ber i sta­ten, sam­ti­dig som 25.000 of­fent­lig an­sat­te skal om­plas­se­res. Til­ta­ket skal sørge for at den gres­ke øko­no­mi­en hol­der seg fly­ten­de ved hjelp av krise­lån fra EU, Den euro­pe­is­ke sen­tral­ban­ken og Det in­ter­na­sjo­na­le penge­fon­det. Uten kutt truer den så­kal­te troi­ka­en med å stan­se ut­be­ta­lin­ge­ne.

- Blir bedre

Iføl­ge stats­mi­nis­ter An­to­nis Sa­ma­ras er den gres­ke øko­no­mi­en på bed­rin­gens vei på grunn av spare­til­ta­ke­ne.

- Etter seks år med dyp, ved­va­ren­de og vans­ke­lig re­se­sjon, al­vor­lig ar­beids­le­dig­het og en dra­ma­tisk for­ver­ring i leve­stan­dar­den, snur Hel­las nå tren­den, sa Sa­ma­ras da han tirs­dag var i Brus­sel. Han mener imid­ler­tid at lan­det tren­ger yt­ter­li­ge­re seks år for å komme til­ba­ke til ni­vå­et fra før kri­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Brus­sel møtte Sa­ma­ras EU-kom­mi­sjo­nens leder José Ma­nu­el Bar­ro­so, som ikke la skjul på at Hel­las er nødt til å fort­set­te inn­stram­min­ge­ne. (©NTB)

Les også
Greske nynazister lanserer nett-TV
Les også
Afghansk tenåring vansiret av greske høyreekstreme