Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

PST: Trolig har flere enn 60 reist til Syria og Irak

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener flere enn 60 fremmedkrigere har dratt fra Norge til Syria og Irak siden høsten 2012.

Tallet på norske jihadister kan ligge mellom 100 og 140, altså langt flere enn de drøyt 60 som Politiets sikkerhetstjeneste (PST) tidligere har anslått, skriver Dagsavisen.

Ifølge avisen er det flere personer med såkalt innsidekunnskap om islamistgruppen Profetens Ummah (PU) som anslår dette tallet. PST bekrefter at deres anslag trolig er for lavt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi må ta høyde for at det er flere personer som har reist til Syria og Irak som vi ikke har kjennskap til. Flere har uansett litt ulike grunner for å reise. Noen har også reist for å bosette seg i kalifatet, andre for å besøke eller lete etter sine barn, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til Dagsavisen.

Reiselyst

Minst 20 personer er kommet tilbake til Norge og tolv personer er rapportert døde.

Terrorforskerne Petter Nesser og Brynjar Lia fastslår at de norske jihadistene i Profetens Ummah er blitt en viktig del av et transnasjonalt islamistisk nettverk. Flere har fått sentrale roller i opprørsgruppen IS, som ledere for militære avdelinger, talspersoner og koordinatorer.

– I tillegg har opprettelsen av kalifatet vekket manges reiselyst. I løpet av sommeren så vi at mange dro, men så å si ingen kom tilbake. PST har først og fremst fokus på personer som allerede er radikalisert og som drar til Syria og Irak for å tilslutte seg ISIL, sier Bernsen.

Opprørsgruppa Den islamske staten (IS) kalte seg tidligere ISIL.

Terrorangrep

Det var i en rapport tidligere i år at PST fastslo at trusselbildet mot Norge og norske interesser har vokst, særlig på grunn av den økte strømmen av nordmenn som drar til Syria for å krige.

Så sent som 5. november fastslo Forsvarets E-tjeneste og PST gjennom det felles Kontraterrorsenteret (FKTS) at det er sannsynlig at noen vil forsøke å gjennomføre terrorangrep i Norge i løpet av de neste tolv månedene.

Tidligere i høst anslo PST at rundt 60 nordmenn hadde reist til Syria og Irak. PST frykter at mange av dem vil komme radikaliserte og våpentrente tilbake og utgjøre en betydelig sikkerhetsrisiko i mange år fremover.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Opptil 300 svensker kriger for IS
Les også
Alltid bekymret for familien i SyriaFlyktninger
Les også
Fremmedkrigerforbud kan ramme våre allierte
Les også
Israel skuffet over Tyrkia
Les også
Paven ber alle muslimske ledere fordømme terrorisme