- Problemet er den tause majoriteten

Hovedproblemet med de høyreekstreme ytringene i Europa er ikke at majoriteten omfavner dem, ifølge utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

- Pro­ble­met er at ma­jo­ri­te­ten tier stil­le. Det kan være et stra­te­gisk valg man tror at dess mind­re man snak­ker om det, dess mind­re opp­merk­som­het får det. Eller det kan være et kom­for­ta­belt valg hvor man tror at det går over av seg selv hvis man ikke snak­ker om det, sa Barth Eide til et svært topp­tungt pub­li­kum av FNs spe­sial­råd­gi­ve­re, uav­hen­gi­ge eks­per­ter, aka­de­mi­ke­re og men­neske­ret­tig­hets­ak­tø­rer i Oslo tirs­dag.

Vil ha antidop

Uten­riks­mi­nis­te­ren er sær­lig be­kym­ret for en si­tua­sjon hvor eks­tre­mis­ter i en ma­jo­ri­tet ven­der seg mot mi­no­ri­te­ter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er når ma­jo­ri­te­ten snak­ker om de som er for­skjel­li­ge, som er urene og på ut­si­den, sa han.

Han kal­ler in­to­le­ran­se for et «pro­dukt av uvi­ten­het».

- Vi tror det er mulig å ut­vik­le et antidop gjen­nom dia­log, ut­dan­ning og kon­takt. Jeg er over­be­vist om at det er svært vik­tig å snak­ke om disse spørs­må­le­ne.

Bad om råd

Barth Eide bad om råd til å finne ut hvor gren­sen går mel­lom yt­rings­fri­het og opp­ford­ring til hat, vold og drap. Yt­rings­fri­he­ten gir per­soner rett til å ytre seg fritt, men det er for­budt å opp­ford­re til vold eller drap.

- Hvor­dan sik­rer vi at det er en gren­se for yt­rings­fri­het når den blir brukt til opp­ford­ring til vold og mord, og ikke som unn­skyld­ning for å forby yt­rin­ger som bør være til­latt? spur­te Barth Eide.

Les også
- Demokratier trues fra ytre høyreKonferanse om høyreekstremisme og hakriminalitet
Les også
Verdensleder i trosfrihet