- Demokratier trues fra ytre høyre

Den økonomiske krisen er ikke den eneste trusselen mot Europa. Fremveksten av høyreekstreme grupper er en trussel mot de europeiske demokratiene, mener tysk ekspert.

- Disse gruppene truer vår grunnleggende oppfatning av likeverd, og de utnytter tilliten som våre demokratiske institusjoner bygger på til å svekke demokratiet innenfra, sier Ralf Melzer, som leder et tysk prosjekt som har som mål å bekjempe høyre-ekstremisme.

Melzer deltok på UDs konferanse om høyreekstremisme og hat-kriminalitet i Oslo tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Minoriteter under press

At ytre høyre vokser, er dårlig nytt for minoriteter som jøder og romfolk.

- Minoritetene er under press i Europa, slo Melzer fast. Han dokumenterte påstanden med en undersøkelse som er gjennomført i åtte europeiske land, deriblant Storbritannia, Frankrike, Nederland og Tyskland.

Undersøkelsen viste at rundt halvparten av de spurte mente at det var for mange innvandrere i landet. En tredel mente at det eksisterer en naturlig rangordning mellom etniske grupper.

Rundt 17 prosent i Nederland og over 70 prosent i Polen mener at jøder prøver å utnytte Holocaust til egen fordel.

Melzer erkjenner at den økonomiske krisen i Europa er en del av forklaringen på ektrem-høyres fremvekst, men det er ikke den eneste forklaringen. Folks holdninger spiller en stor rolle:

- Ideologi, fordommer, konspirasjonsteorier, nasjonalisme, rasisme og antisemittisme er alt sammen med på å legitimere høyreholdningene, sier han.

Kirken og høyresiden

Melzer undertrykte bekymring for Ungarn, der det høyreekstreme partiet Jobbik har fått stor inflytelse. Han nevner også Polen og Romania som eksempler på land med sterke høyreekstreme miljø. I de to sistnevnte landene mener han det eksisterer en usunn forbindelse mellom kirken og ytre høyre.

- I Polen står den katolske kirke sterkt, i Romania gjelder det samme for den ortodokse kirke. I disse landene utgjør kirken og høyresiden en allianse som påvirker samfunnet i en retning der antisemittisme, antiliberalisme og anti-globalisering er noen av ingrediensene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Men vi må ikke tro at Øst-Europa har monopol på fenomenet, sier han.

- I Hellas har partiet Gyllen Morgengry hatt foruroligende vekst. Utviklingen er også bekymringsfull i Italia. Det som har vært spesielt med Øst-Europa er imidlertid at det har vært flytende grenser mellom de høyreekstreme og den demokratiske høyresiden.

Ralph Melzer advarer mot samarbeid med høyreekstreme partier. Hans klare råd er at disse partiene må isoleres.

- Det som skjer når høyreekstreme partier blir akseptert som del av partifloraen, er at hele det politiske bildet radikaliseres. De andre partiene adopterer standpunkter fra ytterfløyene for å oppnå kortsiktig politisk gevinst. Slik populisme bør demokratisk innstilte politiske partier holde seg borte fra.

- Høyreekstreme holdninger er ikke mulig å utrydde fullstendig, men det er mulig å begrense inflytelsen deres.

Konferanse om høyreekstremisme og hakriminalitet

Tirsdag og onsdag er det konferanse i Oslo om høyreekstremisme og hatkriminalitet i Europa.

Konferansen med 140 norske og internasjonale deltagere er i regi av Minoritetsprosjektet i Utenriksdepartementet.

Målet er å komme med anbefalinger til tiltak mot høyreekstremisme og hatkriminalitet.

Les også
- Problemet er den tause majoriteten
Les også
Hatets kontinent?