Verdensleder i trosfrihet

Applaus til norske myndigheter.

Det er hå­re­te mål UD set­ter seg når de nå opp­ford­rer alle sine di­plo­ma­ter over hele ver­den til å jobbe mot re­li­giøs dis­kri­mi­ne­ring. Det skal de ha stor hon­nør for.

Flere nors­ke or­ga­ni­sa­sjo­ner, der­iblant Stefa­nus­al­li­an­sen, har ar­bei­det i mange år for å få nors­ke myn­dig­he­ter på banen i kam­pen for re­li­gionsfrihet. Med god grunn kan det på­pe­kes at job­ben har tatt alt­for lang tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Dagen har vi fulgt si­tua­sjo­nen til for­fulg­te krist­ne i mange tiår, fra kam­pen mot jern­tep­pet, ki­ne­sis­ke hus­me­nig­he­ters kamp for å over­le­ve til da­gens kamp for krist­ne i mus­lims­ke land. For våre le­se­re er dette et vel­kjent om­rå­de, som strek­ker seg helt til­ba­ke til de førs­te krist­ne.

Vi vil der­for ap­plau­de­re nors­ke myn­dig­he­ter for å ta pro­ble­met se­riøst nå. Med denne bro­sjy­ren sig­na­li­se­rer uten­riks­mi­nis­te­ren og ut­vik­lings­mi­nis­te­ren at ret­ten til å tro - eller ikke å tro - er en grunn­leg­gen­de men­neske­ret­tig­het. For selv om mange av de førs­te krist­ne led mar­tyr­dø­den, er det et ster­ke­re ønske at alle skal få prak­ti­se­re sin tro i trygg­het - uan­sett hvor i ver­den de be­fin­ner seg.

Som krist­ne betyr dette at vi også vil kjem­pe for at også andre re­li­gio­ner skal få prak­ti­se­re sin tro uten å bli hver­ken for­fulgt, dis­kri­mi­nert eller miste pri­vi­le­gi­er. Dess­ver­re har det også vært sam­funn der krist­ne har vært i ma­jo­ri­tet og hvor det ikke i prak­sis har vært mulig å kon­ver­te­re til en annen re­li­gion.

Selv for­fulg­te krist­ne grup­per som emi­grer­te fra Euro­pa til USA på 1800-tal­let, prak­ti­ser­te re­li­gions­kon­troll i sam­fun­ne­ne de etab­ler­te. Det var rett og slett ikke ak­sep­tert å drop­pe kirke­gan­gen på søn­dag.

Bro­sjy­ren fra UD viser en god re­spekt for tro­s­per­spek­ti­vet. Re­li­gion er ele­men­tæ­re og grunn­leg­gen­de spørs­mål for de det angår. I egen far­get boks står det klart og ty­de­lig: «Gå frem med for­sik­tig­het. Re­li­giøs tro tref­fer det mest fun­da­men­ta­le ele­men­ter av men­nes­ke­lig og kul­tu­rell iden­ti­tet. Be­hand­le din dia­log­part­ner med re­spekt, ha en åpen og in­ter­es­sert hold­ning og vær vil­lig til å lytte og lære.»

I en ver­den med di­plo­ma­ti­ets hvite snip­per og klare tra­di­sjo­ner er dette en vik­tig pre­si­se­ring. I møte med re­li­giø­se mi­no­ri­te­ter og ma­jo­ri­te­ter må di­plo­ma­ter bruke en annen frem­gangs­måte enn når det skal for­hand­les om land­om­rå­der og skatte­av­ta­ler.

Vi håper at mi­no­ri­tets­pro­sjek­tet som Uten­riks­de­par­te­men­tet dro igang i går skal fort­set­te og bli endel av det va­ri­ge ar­bei­det til nors­ke di­plo­ma­ter. Norge må ta en sen­tral rolle i ar­bei­det med å løfte frem si­tua­sjo­nen til re­li­giø­se mi­no­ri­te­ter.

Norge har en stolt mi­sjons­tra­di­sjon. Nors­ke mi­sjons­or­ga­ni­sa­sjo­ner bør ta ei­er­skap og delta ak­tivt i dette ar­bei­det. Dette er mil­jø­er som kjen­ner te­ma­tik­ken på krop­pen og som kan ter­mi­no­lo­gi­en. Den kop­tis­ke kir­kes ar­beid i søp­pel­byen i Kairo, Part­ners' ar­beid for ro­hy­in­ga-fol­ket i My­an­mar og Stefa­nus­al­li­an­sens jobb for men­neske­ret­tig­he­ter er gode ek­semp­ler på at mi­sjons­or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne al­le­re­de gjør en god jobb her.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Norge tar nå grep, og har nå mu­lig­he­ten til å bli ver­dens­le­de­re i re­li­gions­fri­het.

Les også
Her er diplomatenes religionshjelperMinoritetsprosjekt