- Problemene i Homs dårlig tegn foran Syria-forhandlinger

Problemene med å få hjelp inn og sivile ut fra den beleirede byen Homs er et dårlig tegn foran de videre fredsforhandlingene i Syria, mener Flyktninghjelpens sjef Jan Egeland.

Søndag ble det meldt at rundt 500 var blitt evakuert fra opprørerkontrollerte og beleirende bydeler i Homs. Men flere tusen sivile sitter fortsatt fast i byen, der de har levd i ett år og åtte måneder uten annet enn knappe rasjoner av mat, vann og strøm.

Det har vært tungt å få i havn en løsning for befolkningen i de beleirede delene av byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er tolv ulike væpnede grupper som holder stand inne i gamlebyen i Homs. Regimets soldater som beleirer, er også splittet, sier Egeland til TV 2.

- Heroisk

Den tidligere FN-toppen kom nylig tilbake fra Syria der han møtte FN-utsendingene og Røde Halvmåne-utsendinger i Damaskus. Han karakteriserer innsatsen hjelpearbeiderne har gjort med å få hjelp inn og syke og sårede ut, som nesten heroisk.

Men samtidig er han pessimistisk for fredsforhandlingene for Syria som starter igjen i Genève mandag. Våpenhvilen i Homs greide ikke, som mange hadde håpet, å bane vei for en mer omfattende fredsavtale, både på grunn av den oppsplittede opposisjonen og det uforsonlige regimet.

- Dette kunne vært det første tillitsskapende skritt inn i fredsforhandlingene, men nå går det såpass dårlig til og med i Homs, med den ene avtalen som eksisterer, sier Egeland.

Beskutt

Søndagens evakuering skjedde til tross for at redningsmannskapene ble beskutt, stikk i strid med den midlertidige avtalen om våpenhvile som FN har meklet fram, melder syrisk fjernsyn.

Fra Røde Kors kom det samtidig meldinger om at hjelpeorganisasjonen gjorde seg klar til å levere nødhjelpsforsyninger til de om lag 2.000 sivile som fortsatt sitter fast inne i Homs.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtidig begynte medlemmer fra både regimet til president Bashar el-Assad og opposisjonen å samle seg i Genève i Sveits for en ny runde med forhandlinger, som skal starte mandag.

Skuffet

Opprørerne og regjeringsstyrkene beskylder hverandre for å stå bak angrepet mot hjelpekolonnene i Homs, der også en av Røde Kors' sjåfører ble lettere såret.

FNs humanitære sjef Valerie Amos sier hun er dypt skuffet over at våpenhvilen ikke blir respektert og at hjelpearbeidere er blitt angrepet med hensikt. FN lover imidlertid å fortsette hjelpen. (©NTB)

Les også
Evakueringen skyter fart i Homs
Les også
Venter fortsatt på å få hjelp inn i Homs
Les også
Hundrevis klare til å dra fra krigssonen i Homs