Lastebiler med nødhjelp fra Syrias Røde Halvmåne kom lørdag fram til den beleirede delen av byen Homs i Syria, der rundt 2.500 mennesker sitter fast. Foto: NTB scanpix / Reuters

Evakueringen skyter fart i Homs

Over 500 sivile er evakuert fra Homs i Syria. Men fortsatt sitter flere tusen fast i den beleirede byen.

Etter å ha gått tregt de første dagene, skjøt evakueringen fra de opprørerkontrollerte delene av Homs fart søndag. Mer enn 500 er blitt evakuert, opplyser en lokal tjenestemann, mens guvernøren i Homs, Talal al-Barazi, lovte at evakueringen vil fortsette.

Om lag 2.500 personer har sittet fast i Homs i ett år og åtte måneder, uten annet enn knappe rasjoner av mat, vann og strøm å leve på.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Beskutt

Søndagens evakuering skjedde til tross for at redningsmannskapene ble beskutt, stikk i strid med den midlertidige avtalen om våpenhvile som FN har meklet fram, melder syrisk fjernsyn.

Fra Røde Kors kom det samtidig meldinger om at hjelpeorganisasjonen gjorde seg klar til å levere nødhjelpsforsyninger til de om lag 2.000 sivile som fortsatt sitter fast inne i Homs.

Omkring 700 av dem har sagt de ønsker å evakuere, ifølge Røde Kors.

Samtidig begynte medlemmer fra både regimet til president Bashar el-Assad og opposisjonen å samle seg i Genève i Sveits for en ny runde med forhandlinger, som skal starte mandag.

Skuffet

Fredag ble partene enige om en tre dagers våpenhvile for å få inn livsnødvendig hjelp til befolkningen.

Lørdag kveld måtte et team fra FN og Røde Kors søke tilflukt i gamlebyen i Homs etter at de ble beskutt med granater mens de holdt på å dele ut nødhjelp. Fem innbyggere ble drept og minst 20 såret, ifølge syriske aktivister.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Opprørerne og regjeringsstyrkene beskylder hverandre for å stå bak angrepet, der også en av Røde Kors' sjåfører ble lettere såret.

FNs humanitære sjef Valerie Amos sier hun er dypt skuffet over at våpenhvilen ikke blir respektert og at hjelpearbeidere er blitt angrepet med hensikt. FN lover imidlertid å fortsette hjelpen. (©NTB)

Les også
Venter fortsatt på å få hjelp inn i Homs
Les også
Hundrevis klare til å dra fra krigssonen i Homs