Tidligere politimester i Hordaland, Geir Gudmundsen, her under en pressekonferanse i fjor i forbindelse med Monika-saken. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Politimester renvasket av Riksadvokaten

Tidligere politimester Geir Gudmundsen i Hordaland blir renvasket av Riksadvokaten, som mener han ikke klandres for politiskandalen i Bergen, skriver Dagbladet.

Først ble drapet på åtte år gamle Monika Sviglinskaja henlagt som selvmord. Og da politibetjent Robin Schaefer varslet, ble han ikke trodd. Monika-saken blir sett på som den største skandalen i norsk politi i moderne tid.

Geir Gudmundsen og resten av ledelsen i politiet i Bergen, ble levnet liten ære da advokatfirmaet Wiersholm gransket politiskandalen på Vestlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gudmundsens advokat, John Christian Elden, sier til Dagbladet at det er gledelig at Riksadvokaten slår fast at politimester Geir Gudmundsen ikke kan klandres for noe i Schaefer-saken.

– Samtidig blir rapporten fra Wiersholm, hvor det blir påstått at Gudmundsen involverte seg i å få Schaefer til å tie, tilbakevist. Denne saken har vært en stor belastning for Geir Gudmundsen og hans familie, sier advokat John Christian Elden.

Gudmundsen trakk seg som politimester sommeren 2015 etter Wiersholm-rapporten. Han har nå fått en toppstilling i Interpol – den internasjonale politiorganisasjonen i Lyon i Frankrike.

Riksadvokaten presiserer

Riksadvokat Tor-Aksel Busch sendte fredag morgen ut denne pressemeldingen:

I Dagbladet 14. oktober står det at den tidligere politimesteren i tidligere Hordaland politidistrikt "ikke kan klandres for politiskandalen i Bergen. Det har Riksadvokaten avgjort".

Det er nødvendig å presisere at riksadvokatens avgjørelse 5. oktober d.å. gjelder spørsmålet om mulige straffbare - ikke klanderverdige - forhold i forbindelse med den arbeidsrettslige behandlingen av Robin Schaefer etter at han meget prisverdig sa fra om mangler ved etterforskingen av åtte år gamle Monika Sviglinskajas dødsfall.

Det riksadvokaten nå har behandlet er med andre ord om det er grunnlag for å straffe enkeltpersoner eller Hordaland politidistrikt som foretak for måten Robin Schaefer ble behandlet som arbeidstaker.

Riksadvokaten uttaler i sin avgjørelse at det kan reises kritikk mot politidistriktets samlede håndtering av Schaefer, men at forsømmelsene ikke er graverende nok til at noen kan straffes for overtredelse av arbeidsmiljøloven. Hordaland politidistrikt er tidligere ilagt forelegg for ikke å ha fulgt opp Schaefers melding på en faglig forsvarlig måte som var egnet til å avklare om etterforskingen burde gjenopptas.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Riksadvokatens avgjørelse blir snart å finne i sin helhet (i anonymisert form) på vår hjemmeside riksadvokaten.no.

Les også
Lukosevicius dømt for drapet på Monika (8)
Les også
Regjeringen vil ha bedre vern av varslere
Les også
Varsleren i Monika-saken er årets navn i VG
Les også
Påtaleleder i Monika-saken ikke enig i kritikken
Les også
Rapport: Behandling av Schaefer var gjengjeldelse